Banános, szezámos-kókuszos palacsinta a fakanalás srác konyhájából

2015. június 10.
Donal Skehant úgy is emlegetik, mint az „új Jamie Oliver”, és egyelőre biztos, hogy a magával ragadó stílusban, na meg persze a pazar receptekben ő sem szenved hiányt. A „Srác fakanállal” című műsor fenegyereke most Magyarországon forgatott a Food Network tévécsatorna számára, és ha már itt járt, három receptet is megosztott velünk. Íme a második!

Donal korábban egy isteni, vietnámi karamellás lazac receptjét osztotta meg velünk, most pedig egy édes desszert fog következni.

„Először egy utcai árusnál láttam meg ezt, aki helyben készítette egy kiskocsin, ami egy palacsintasütőre emlékeztetett és átmérője legalább hatvan centiméter volt. Egy előre elkészített kelttészta labdával kedte, amit majdnem papírvékonyságúra nyújtott.” – emlékszik. „Ezt fektette a palacsintasütőre és rakott bele banánt – vagy akármilyen aznap éppen rendelkezésre álló gyümölcsöt– hogy a tésztába burkolva megsüssék. Az én adaptációm egyszerű palacsinta tésztát használ – de látványos eredményekkel!”

(Elegendő 4 személy részére)

Hozzávalók:

A palacsintához:

100 gr simaliszt
Egy csipet só
2 tojás
300 ml tej
2 evőkanál olvasztott vaj

A karamell öntethez:

75 gr vaj
100 gr nádcukor szirup

A karamellizált banántöltelékhez:
8 banán, meghámozva és hosszában kettévágva
2 evőkanálkanál porcukor
25 gr vaj
½ zöldcitrom
4 evőkanál cukrozott sűrített tej
4 evőkanál kókuszreszelék
1 evőkanál pirított szezámmag, díszítésül

Elkészítés

A palacsintatészta elkészítéséhez a lisztet és a sót egy előkészítő edénybe szórjuk, és a liszt közepébe egy kis gödröt vájunk. Ebbe ütjük bele a tojásokat, majd hozzáadunk egy kis tejet és a vaj felét. A közepétől kiindulva habarjuk, fokozatosan elegyítjük a lisztet a tojással, a tejjel és az olvasztott vajjal. Amikor az egész lisztet bekevertük, erősen keverjük mindaddig, amíg egy síma, sűrű tésztát kapunk. Ehhez fokozatosan hozzáadjuk a maradék tejet.

A karamell öntet elkészítéséhez a vajat és a nádcukor szirupot egy kisebb főzőedénybe öntjük és felforraljuk. A gázt kisebbre vesszük és a keveréket kb. 3 percig rotyogtatjuk, amíg besűrűsödik. Utána levesszük a tűzről és félretesszük.
A banánokat porcukorban meghempergetjük, a vajat egy nem-tapadós (teflon) serpenyőben közepes tűzön megolvasztjuk. Beledobjuk a banánokat, s mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. A sült banánt átrakjuk egy tányérra, és kevés zöldcitromlevet csavarunk rá.

A serpenyőt kitöröljük, visszatesszük közepes lángra és kikenjük egy kevéssel a maradék olvasztott vajból. A serpenyőbe öntünk egy merőkanálnyi palacsintatésztát, és serpenyőt addig döntögetjük ide-oda, míg az egyenletesen be nem fedi a serpenyő alját.

A palacsintát 1-2 percig sütjük, majd másik oldalára fordítjuk, és a lángot kicsire vesszük. A palacsintára helyezünk két darab karamellizált banánt, és a tetejükre egy-egy evőkanálnyi sűrített tejet csurgatunk. Ezt megszórjuk a kókuszreszelékkel és a palacsinta széleivel befedjük a tölteléket, azaz egy kis csomagot készítünk belőle. Ismét megfordítjuk, majd néhány percig sütjük, vigyázva arra, hogy 30 másodpercenként megfordítsuk. A megsült csomagocskát egy tányérra helyezzük, és melegen tartjuk, amíg a többit is elkészítjük (összesen négy csomagocskára van elegendő alapanyagunk).

A palacsinta csomagocskákat előmelegített tálra helyezzük és kis négyzetalakú darabokra vágjuk. A tetejére karamell öntetet csepegtetünk és megszórjuk a pirított szezámmaggal. A maradék karamell öntetet külön szolgálhatjuk fel.