Bemutatkozott a sajt és a sör párosa

Egybekelt a sör és a modern magyar gasztronómia: a páratlan páros a Magyar Sörgyártók Szövetsége májusi szezonnyitó eseményén állt össze. Az V. Budavári Sörfesztiválon pedig olyan sör és sajt párosításokat vonultattak fel, amelyek biztosan meghozták a kóstolók kedvét a kísérletezéshez.

 

Kevesek által ismert tény, hogy a különböző sörök széles választékán belül minden alkalomhoz találhatunk egy izgalmas sajtpárt. Pedig a végtelenül változatos ízű sör-sajt párosítások felülírhatják a már jól megszokott sajt-bor társításokat is.

Miért jobb sörrel?

A sörök és ételek párosításánál az úgynevezett 3C-szabályt alkalmazhatjuk: Compair-Contrast-Cleansing, azaz Párhuzam-Ellentét-Letisztítás. Míg a borok és sajtok általában az ízkontrasztok alapján társíthatóak össze, a sörök a kontrasztos ízpárok mellett sokkal több esetben harmonizálnak az egyes sajtok ízvilágával. A sör ezen felül a több párosításból álló kóstolósor esetén is ideálisabb, hiszen a karakteres ízeket sokkal jobban letisztítja a jellemző üdítő szénsavasság.

A sör és a sajt harmóniája

A könnyű és friss világos sörökhöz az éretlenebb, lágy vagy félkemény sajtok társíthatóak. A sör semlegesíti a sajt savasságát, ezáltal tökéletes harmóniát teremt. Ahogy a sajtok érnek, egyre jobban erjesztett, testesebb és zamatosabb söröket kívánnak. A tehéntejből készült, érett sajtokhoz jól illenek a barna, míg a tésztás állagú sajtokhoz markánsabb aromájú sörök passzolnak. A kecske- és juhsajtfélék harmóniában vannak például az apátsági típusúakkal, melyek virágokat és gyümölcsöket idéző zamata kellemes kontrasztot alkot a juhsajt enyhén savas, csípős ízvilágával.