Az ínycsiklandóan különleges vietnámi karamellás lazac, és az édes banános palacsinta után itt az utolsó recept, egy édes, kávés desszert, a híres vietnámi kávé továbbgondolva egy kis olaszos csavarral.
„Akármerre is megyünk Vietnámban, mindenütt látunk embereket, akik vietnami jeges kávét isznak, sűrített tejjel (Ca Phe Sua Da). Nagy élvezettel figyeltem ezt a rituálét, amelyben a felszolgáló először forró vizet öntött egy kis fém szűrőedényben lévő őrölt kávészemekre. A szűrőedény tökéletesen illeszkedett egy pohár tetejére, amelynek az alján cukrozott sűrített tej volt. Amikor a forrró kávé lecsöpögött, jól összekeverték és jégkockákra öntötték, hogy tökéletesen lehűtött, csodálatosan édes ízű kávét kapjanak.” – emlékszik Donal. „Ehhez a mostani finom desszerthez adaptáltam mindezt, egy egészen kicsi adag zselatin felhasználásával, hogy finom, szinte hab-szerű állaga legyen.”
(Elegendő 6-8 személyre)
Hozzávalók:
600 ml tejszín
400 gr cukrozott sűrített tej
1 vanília rúd, félbevágva, a magok kikaparva
50 gr porcukor
egy csipet tengeri só
50 gr kávébab (vagy 3 teáskanál jó minőségű instant kávépor)
1 teáskanál kakaópor
2 ½ teáskanál (vagy 1db 7gr-os csomag) zselatinpor vagy 6 levél zselatin
4 evőkanál víz
A presszókávé réteghez
1 evőkanál porcukor
120 ml frissen főzött presszókávé
½ teáskanál zselatinpor (vagy 1 levél zselatin)
2 teáskanál víz
Dekoráció: csokoládé bevonatú kávészemek, vagy 1 teáskanál jó minőségű instant kávépor (a dekoráció egyéni döntés szerint)
Elkészítés
A tejszínt egy lábosban közepes tűzön melegítjük és hozzáadjuk egymás után a sűrített tejet, a vanília rudat és a vanília magokat, a cukrot és a sót. Forraljuk fel, és szükség szerint keverjük meg, hogy a cukor teljesen elolvadjon, majd zárjuk el a tüzet, és hagyjuk, 10 percig összeállni. Vegyük ki a vanília rudat.
A tejszín keverék felét átöntjük egy másik fazékba, és beleszórjuk a kávészemeket és a kakaóport. Felforraljuk, és közben kevergetjük, hogy jól elkeveredjen, majd félretesszük 20 percre, hogy az ízek jól összeálljanak. Átszűrjük egy kancsóba, majd egy tiszta főzőedénybe visszaöntjük.
A zselatinport kettéosztjuk két edénybe. A víz felét az egyik edénybe öntjük, és 5 percig pihentetjük. Ezt követően az edényt egy forrásban lévő vízzel teli fazék fölé helyezzük, hogy a zselatin megolvadjon. A zselatint finoman belekeverjük a vaníliás tejszínkeverékbe, majd átöntjük egy mérőedénybe. Frissentartó fóliával lefedjük, és 20 percig hűtjük, amíg elkezd dermedni.
Eközben a maradék zselatint és vizet (ahogy az előbb) feloldjuk, majd a kávés tejszínkeverékbe keverjük. A keveréket egy másik mérőedénybe öntjük, frissentartó fóliával lefedjük, majd 20 percig hűtjük.
A vaniliás krém negyedét 6-8, egyenként 225 ml-es pohárba (vagy hasonlóba) öntjük, frissentartó fóliával lefedjük és 5 percig hűtőszekrényben hűtjük, míg épphogy megdermed.
Amint a vaníliás krém megdermedt, tetszés szerinti vastagságban ráöntünk egy réteg kávés krémet. 5 percre visszatesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen, majd megismételjük a rétegeket a vaníliás és kávés krémmel. Ha azt látjuk, hogy valamelyik keverék túl hamar dermed a mérőedényekben, azt hagyjuk szobahőmérsékleten. A rétegek befejezése után legalább egy órára hagyjuk hűlni a hűtőben.
Az utolsó, presszókávé réteghez a porcukrot a presszókávéhoz adagoljuk, és addig keverjük, míg el nem olvad. Eközben a zselatint és vizet egy edénybe öntjük, és 5 percig pihentetjük. Ezután az edényt egy forrásban lévő vízzel teli fazék fölé helyezzük, hogy a zselatin megolvadjon. Belekeverjük az presszókávéba és hűlni hagyjuk, amíg épphogy önthető állapotban van. Mindegyik pannacottára egy vékony réteget öntünk belöle, majd visszarakjuk őket még egy órára hűtőbe, hogy teljesen megdermedjenek.
A pannacottákat kistányéron, kanállal szolgáljuk fel. A tetejére csokoládés kávészemeket, vagy instant kávéport szórunk tetszés szerint.