A nők is borotválják az arcukat?

2015. június 22.
Hatalmas vita robbant ki a különböző vélt, vagy valós szépségszakértők, bőrgyógyászok és mezei szépségpraktika-rajongók között. Egyesek azért kardoskodnak, hogy a nők is borotválják arcukat, mert az nem csupán jó, de egyenesen a borotva lehet a férfiak lassabb öregedésének záloga. Egyesek szerint pedig ez a világ legrosszabb ötlete.

Képzeljük el, hogy felkelünk, megmossuk az arcunkat, felteszünk mondjuk egy arcpakolást és két uborkakarikát a szemeinkre…aztán jöhet a borotvahab, szépen eloszlatjuk az állunk környékén, és az orr alatt, hogy aztán nekiessünk a pengével. Bizarr? Ha férfiak volnánk, ez nyilván a világ legtermészetesebb dolga lenne, de nőként, ideális esetben ilyesmivel nem foglalkozunk.

Miért is tennénk ilyet, mikor már kislány korunk óta hallgatjuk a jóakaró/vészmadár szépségszakértővé avanzsált ismerősöket, hogy a borotvát tartsuk távol bőrünk minden négyzetcentiméterétől, mert az állandó borotválástól a szőr csak megerősödik, végül pedig farkasemberként, vagy legalábbis gibbonféleként végezzük majd. Érdekes módon azonban a női arcborotválás hóbortja mellé most egyre több bőrgyógyász is beállt.

„Olcsó, csak néhány pillanatot vesz igénybe, és nem irritálja a bőröm, mint a lézer, vagy a gyanta.” – magyarázza Angela, amatőr arcborotváló egy a témában megjelent brit cikkben. „Az az állítás, hogy az arcszőrzet erősebben és sötétebb színben nő vissza, csupán mítosz. Ez a legjobb dolog, amit csak tehettem!” Sőt, ami még ennél is különösebb: Angela nem hogy nem tapasztalt semmilyen káros hatást az arcborotválástól, de állítja, hogy bőre sokkal szebb és egészségesebb lett, mióta pengével nyúl hozzá.

Természetesen a nők arcát is borítja szőr, de szerencsés esetben ez sokkal vékonyabb, és láthatatlanabb, mint a férfiak borostája. Egyes esetekben azonban – ami összefüggésben lehet különböző genetikai és hormonális tényezőkkel – a nők arcán is erősebb, látványosabb lehet a szőrzet, ettől pedig a nők nagy része szeretne minél gyorsabban és egyszerűbben megszabadulni. Lehet, hogy a megoldás végig ott volt a férjünk neszeszerében?

Rajongók, és ellendrukkerek

Dr. Michael Prager szerint való igaz, hogy a borotva segítheti a bőr öregedésének késleltetését, ugyanis a penge eltávolítja a felső, elhalt hámréteget, ami új sejtek termelésére ösztönzi a bőrt. Állítólag az is igaz, hogy a szőr nem lesz erősebb, sem pedig sötétebb, ha borotvát használunk. Azt mondják, még Elizabeth Taylor, Marilyn Monroe és Kleopátra is alkalmazták ezt a módszert, mára pedig csak jobb lett a helyzet, hiszen a hagyományos borotvák mellett megjelentek a külön nőknek kifejlesztett darabok. Japánban is ez az új őrület, és már Youtube-videó is készült róla, ahogy lelkes nők bizonygatják a borotva csodatevő erejét. De míg sok nő esküszik a borotválkozásra, mások szerint ennél rosszabbat nem is lehetne tenni. 

Bár igaz, hogy a bőr hámlasztása segít a bőrsejtek újratermelődésében, és a finom hámsérülés is ösztönzi a bőrt, hogy több kollagént termeljen, sajnos el kell fogadnunk, hogy a férfiak és nők öregedése genetikailag determinált. A férfiak bőrében egyszerűen több az olaj, és a kollagén, ezért később látszanak meg rajtuk az öregedés jelei – ebben ők nyertek. Sokan egyszerűen azzal érvelnek, hogy a teljes arc alapos borotválása túlságosan is időigényes, és könnyedén megsérthetjük közben a bőrt. A borotva ellen kampányolók azt is kiemelték, hogy léteznek sokkal hatásosabb módszerek a női arcszőrzet megfékezésére, ilyenek például a szájon át szedhető, gyógyszeres készítmények, melyek a hormontartalmat állítják helyre, vagy a külsőleg alkalmazandó, szőrnövekedést csökkentő kenőcsök. De sokak szerint a lézer hatásos, és kíméletes megoldás lehet, hogy végleg megszabaduljunk a nem kívánatos szőrtől – akár az arcon is.

Via DailyMail, TheGuardian