Balatoni levegő dobozban

2015. július 07.
Egy konzervnyi Balatoni levegő ebben a kánikulában most jól esne mindenkinek. Nem igaz? A PandArte bloggerétől most kaphattok egyet.

Az előző hétvégén kint voltam a Balaton északi partján található Káptalantóti termelői piacon, ahol egyszer csak megláttam, hogy egy fiatal pár Balatoni levegőt árul designos konzervdobozokban. Nem vicc.:) Megtetszett ez a szemtelen és vicces ötlet, ezért megkerestem a gazdáját, mesélje el a történetét.

Katona Róbert a Corvinus Egyetemen végzett közgazdászként, de a marketing és marketing kommunikáció is a tanult és szeretett tárgyai közé tartozott. Hosszú ideje egy pénzügyi szolgáltató cég a munkáltatója, ahol mint az előző munkahelyein is, főleg az értékesítési területen dolgozott. Egyre kevesebb inspiráló impulzus érte őt, mindezek mellett elkapta a „valósítsuk meg önmagunkat”, „kreáljunk valamit, ami én vagyok” hullám.

„Én óvatos duhaj vagyok, teljes arculatváltást, foglalkozást nem, de szabadidős tevékenységet újat választottam. Hosszú gondolkodás után, egy gyerekkori emlék hatására jött a gondolat: levegőt fogok szépen becsomagolni és árulni, majd ezt a gondolatot 2014 nyár elején tett követte ” – meséli Robi.

Honnan ered a Balatoni levegő ötlete?

Az alapötletet még 1980-ban, gyerekként egy nyaralás során Párizsban láttam. A Centre Pompidou melletti szuvenír árusoknál fedeztem fel a „Párizsi levegőt” szardíniás dobozba csomagolva. Nagyon megtetszett. Egyedinek, szemtelennek és zseniálisnak (bár ekkor még ezt a szót valószínűleg nem ismertem) találtam. Tavaly, amikor azon gondolkodtam, hogy mit kezdjek a fel nem használt kreativitásommal és a szabadidőmmel, eszembe jutott. Körbenéztem, érdeklődtem, megfelelő dobozt, illetve grafikust kerestem.

Miután megtaláltam mindkettőt, több elvetett grafikai terv és a szöveg után kialakult a ma látható design és szöveg. Először az angol nyelvű Air from Budapest 5 színben, majd a magyar nyelvű balatoni levegő. Eredetileg az volt a tervem, hogy az ország turisztikai szempontból népszerűbb, illetve általam kedvelt helyein jelenik meg a helyi levegő, de most még a Budapestre és a Balatonra koncentrálok. Azóta a turizmus világnapja alkalmából egy mátraházai szállodának készítettem mátrai gyógyító levegőt is, illetve tervben van több különböző fajta balatoni levegő és egyéb tárgyak piacra dobása is.

Ezt tényleg komolyan gondoltad, levegőt árulni?

Igen. Kicsit szemtelen és ironikus ötletnek tartottam (amilyen én is vagyok), de bíztam benne, hogy az igényes, letisztult designnak (amit a Graphasel Design Studióval közösen készítettünk) és a viccesnek, ugyanakkor hangulatos szövegnek köszönhetően, mégis szerethető tárgyat készítettünk.

Ennyire szereted a Balatont?

Gyerekkoromban és korábban úgy alakult, hogy inkább a déli parton nyaraltam/nyaraltunk, míg ahogy érek/értem egyre többet tartózkodtam az északi parton, és az északi parttól is egyre jobban el-elkóborolunk a vulkáni kúpok és szőlőtermő dombok közé. Fantasztikus vidék, nem tudom megunni, de erről nagyobb terjedelemben kellene beszélni, amire itt most nincs mód. Tehát a kérdésre a válasz: igen, nagyon.

Amúgy tényleg balatoni levegő van benne?

Erre is igennel tudok válaszolni- 🙂 És tényleg. Remélem nem okoz traumát senkinek, – és itt most spoiler jön – de tök mindegy, milyen levegő van a dobozban. Nem hiszem, hogy bárki meg tudná különböztetni a saját érzékszerveivel, hogy az a 0.375 l levegő hol került bele. Mindezek ellenére valahogy úgy alakult, hogy eddig minden egyes darab valóban Balatonon készült. Mint említettem nagyon szeretem a Balatont, így amikor csak tehetem/tehetjük ott is vagyok (hétvégenként), és mivel ez egy saját kezűleg összeszerelt kézműves, és szabadidőben gyártott termék, ezért tényleg mind ott készült.

Mik az eddigi visszajelzések?

Nagyon pozitívak. Általában megnézik, lefényképezik, megmosolyogják. Mindenesetre a legtöbb emberből, akinek az útjába kerül, kivált valamilyen reakciót. Persze van, aki fanyalogva megjegyzi, hogy nem hiszi, hogy bárki is pénzt adna érte, de ez is természetes reakció. Nem az a cél, hogy mindenki megvegye. Elvesztené az „exkluzivitását”, és amúgy sem vagyok felkészülve ipari méretű termelésre. Aki érti ezt a kicsit ironikus megközelítést és a képeslap, hűtőmágnes, bögre hármasa nem üti meg az ingerküszöbét, de önmagának vagy bárki másnak szeretne egy nem mindennapi emléktárgyat szerezni, az megveszi.

Mennyibe kerül?

Alapvetően 1500 Ft, de szabadáras, annyiért adja a viszonteladó, amennyiért szeretné.

Hol lehet megvásárolni?

A Káptalantóti Lilliompiacon személyesen árultam a portékát néhány alkalommal (ami nagy élmény volt és nagyon pozitív volt a visszajelzés), de most már fixen minden vasárnap megtalálható ott a Judy Design Store standján, és majd Kapolcson is. Az Art Placcon Tihanyban július 22. és 26. között megtalálható, míg előtte a Balaton Express-en a budapesti Mono Art & Designban. A balatoni boltok listája alakulóban, de biztosan megtalálható majd Balatonfüred, Tihany, és Siófok egy-egy boltjában. Addig is itt találjátok a Facebook-oldalunkat.