Eperparfé mákolajjal, vaníliás-mandulakrémes tofu gombóccal

2015. július 09.
A tofu gombóc egyszerűen és gyorsan elkészíthető desszert, amely sokféleképpen variálható. Bloggerünk, Salamon Adrienn ma egy igazi, forró nyári napokon is szuper receptet ajánl.

Tofu gombóc

Hozzávalók (kb. 20 gombóchoz):

2 doboz natúr tofu
6 evőkanál rizsszirup (ízlés szerint lehet több is)
4 evőkanál fehér tönkölyliszt
6 evőkanál tönköly búzadara
1 citrom leve és héja
½ üveg mandulakrém
1 evőkanál chia mag, 1 pohár (kb. 1,5 dl) vaníliás rizsitalba áztatva
150 g aprított mandula

Elkészítés:

A tofut morzsoljuk egy tálba, majd a szeletelt mandula kivételével adjuk hozzá a többi hozzávalót, végül botmixerrel pürésítsük. Folpackkal letakarva pihentessük fél órát a hűtőben. A hűtőből kivéve formázzunk gombócokat. Közben forraljunk egy lábasban vizet, és a forrásban lévő vízbe helyezve a gombócokat főzzük 5-6 percig, amíg feljönnek a víz tetejére, ekkor szedjük ki a vízből és csepegtessük le, majd hempergessük bel az aprított mandulába.Tálalhatjuk lekvárral, szójajoghurttal, gyümölcsszószokkal, fagylalttal, parféval – ízlés szerint, az évszaknak megfelelően.

Eper parfé:

Hozzávalók:

1 liter gabonatej vagy kókusztej
1 csésze áztatott kesudió 
1 evőkanál kukoricakeményítőt/kuzut/nyílgyökérport keverjünk össze ½ dl hideg vízzel
2 evőkanál kókuszvirág cukor vagy rizsszirup (ízlés szerint édesíthető)
1 evőkanál olvasztott hidegen sajtolt napraforgó olaj 
1/2 teáskanál vanília kikapart belseje
1 csésze friss eper (vagy más gyümölcs)

Elkészítés:

Szűrjük le a kesudiót, és egy kevés gabonatejjel/kókusztejjel turmixoljuk krémesre.A többi hozzávalót is adjuk hozzá és jól dolgozzuk össze. Egyet forraljunk rajta, hűtsük le, majd tegyük a keveréket a fagyasztóba egy éjszakára. Időnként keverjük át. 

2 tofu gombócra tegyünk egy gombóc parfét és locsoljuk meg egy kis mákolajjal.

Két értékes alapanyagot szeretnék kiemelni, amelyeket bátran használjunk a napi étkezésben.


(Fotó: Réthey-Prikkel Tamás)

Mandula:

– fontos energia- és tápanyagforrás; különösen gazdag olyan egyszeresen telítetlen zsírsavakban, mint például az olajsav, és többszörösen telítetlen zsírsavakban, melyek csökkentik a „rossz” koleszterin szintjét
– nem tartalmaz sikért (glutint), jó alternatívát jelentve a liszt-érzékenyek számára- egész sor B-vitamin komplexumot tartalmaz (tiamin, riboflavin, niacin, pantoténsav, B6-vitamin), de jó adag folsav is van benne
– kiváló ásványi anyagforrás, foszfort, vasat, kalciumot, magnéziumot, mangánt, cinket és szeléniumot tartalmaz
– az E-vitaminban gazdag mandulaolaj kiváló bőrápoló szer; fürdés után a még nyirkos bőrbe kell bedörzsölni a gyorsan felszívódó olajat, amitől az puha, egészséges fényű és bársonyos lesz;  E-vitamintartalma miatt használható a napégés megelőzésére, és az enyhén napégette bőr kezelésére
– vigyázat: a nedves tünetekkel – lomhaság, vastag, zsíros nyelvlepedék, vizenyő – bajlódó emberekben megnövelheti a váladék és a köpet mennyiségét

Mákolaj

-aminosavakban,  többszörösen telítetlen omega 6 zsírsavakban, foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban gazdag
– a csontozat elsőszámú természetes segítője; megállítja a csontszövetek leépülési folyamatát, majd elkezdi építeni azt; a mákolaj igen magas foszfortartalma biztosítja a kalcium hatékony beépülését a csontokba
– klinikai tesztek igazolták, hogy a mákolajat fogyasztók csontozata normális értéket mutatott már 12-16 hónapos kezelést követően
– kedvező zsírsavösszetételének köszönhetően megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása- növeli a szellemi teljesítőképességet- idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató, altató hatású
– elősegíti a magas vérnyomás csökkentését
– normalizálja a vér koleszterinszintjét- jótékony hatása kimutatott a sebek gyógyulásában