„Reggelizz úgy, mint egy király…” – Édes egyszerűség reggelente

2015. július 02.
Gyors, egyszerű, praktikus étel reggelire a kása, amely sokféleképpen elkészíthető, a lehetőségeknek csak is a kreativitásunk szabhat határt. Bloggerünk, Salamon Adrienn most mutat is egy szuper receptet, és természetesen a jótékony hatásokról sem feledkezik meg!

A makrobiotika szerint fontos, hogy reggel nyugodt körülmények között és meleg ételt fogyasszunk, ezzel segítve a szervezetet, hogy beinduljon a működés, és ne kelljen még arra is energiát felhasználnia, hogy beizzítsa a „motorokat”.

Zabhelyes kása (2főre)

– 1 cs zabpehely
– 3 csésze folyadék (víz, gabonatej, almalé vagy akár vegyesen)
– ½ marék mazsola (elhagyható)
– 1 vaníliarúd kikapart belseje (elhagyható)

Forraljuk fel a folyadékot, majd tegyük bele a zabpelyhet és a mazsolát, majd főzzük 15-20 percig, amíg puding állagú nem lesz a kásánk.Ízesíthetjük vanília kikapart belsejével, reszelt almával, rizssziruppal, juharsziruppal, lekvárral, kompóttal, friss gyümölccsel, pirított magokkal (dió, mandula), cukrozatlan nyers kakaóporral, fahéjjal. Ezeket külön-külön, de kombinálva is használhatjuk.Folyadékként használhatunk vizet, gabonatejet (pl rizs, zab), magtejet (pl mandulatej), almalevet, de ezeket kombinálhatjuk is.

Zabpehely helyett kipróbálhatjuk ötmagos pehellyel, vegyes müzlivel (aszalt gyümölcsökkel), kukoricadarával. De elkészíthetjük különböző gabonafélékkel is, ebben az esetben a gabonát érdemes előző este megfőzni, vagy ha a vacsorához készítettünk, de maradt még, felhasználhatjuk a reggelihez (rizsfélék, zab, köles, quinoa, hajdina, kamut, árpa stb). Ebben az esetben a már elkészült gabonát öntjük a felforralt folyadékhoz, és csak annyi ideig főzzük, amíg átmelegszik és homogén állagú lesz.

Minden gabonának más-más jótékony hatása van, nézzük, mit tud a zab:
– nyugtat; meggyógyítja az idegrendszert és a nemi szerveket; erősíti a lép-hasnyálmirigyet; az emésztőtraktusból és az érrendszerből eltávolítja a koleszterint; erősíti a szívizmot
– használhatjuk vérhas, diabétesz, fertőző májgyulladás, idegi és nemi gyengeség, hasmenés és duzzanatok, köztük felfúvódás kezelésére
– a legtöbb szilíciumot tartalmazó növények egyike, megfiatalítja a csontokat és kötőszöveteket
– a zabban lévő foszforra az ifjúkori agy- és idegképződés idején van szükség
– ha borogatást készítünk belőle, enyhíti a viszketést; pakolásként gyógyítja és szépíti a bőrt- a zabkása kiváló táplálék a legyengült immunrendszerű embereknek

Szeretnél megismerkedni a gasztronómia olyan területével, ahol nincs hús (hal alkalmanként van), tojás, tejtermék (tehéntejet és származékait nem használjuk, kecsketejből készült alapanyagokat alkalmanként beépítünk a menübe) és cukor sem, az ételek mégis ízletesek, egyediek, ugyanakkor egyszerűen elkészíthetőek? Július 14-én az Alagút tetején a Manna étteremben kipróbálhatod! Látogass el a S-H-E oldalára és kövesd nyomon az eseményeinket. A júliusi menü főszereplői a vega burger és a chia mag.