A nyaralás nem mindig párterápia

2015. július 17.
A párok sokszor a régóta áhított nyaralástól várják a megváltást, de egy közös utazás néha csalódásokat tartogathat. Bloggerünk, Ferjancsik Ágnes ma ad néhány hasznos tanácsot, hogy a várva várt nyaralás tényleg felhőtlen élmény lehessen.

Azt gondolnánk, a pihenés, a nyaralás olyasmi, ami még egy konfliktussal teli párkapcsolat számára is a paradicsomi állapotot hozza, ami minden évközi haragot, bánatot harmóniává old. A legtöbb esetben a nyaralás valóban csodálatos, közös élmény, de az olyan pár számára, akinek az együttélés valóban menthetetlenül zsákutcát jelent, valószínűleg nagy önismeretre van szüksége ahhoz, hogy a várva várt nyaralás ne csalódással végződjön.Nagyon fontos, hogy még a teljes harmóniában élő párok is tisztában legyenek azzal, mit várhatnak el egymástól, mi az, amiben az együtt töltött pár nap  olyan pluszforrásokat teremt számukra, amely segít abban, hogy a nyaralás után nem csak fizikai állapotuk, de kapcsolatuk is a lehető legjobb állapotba kerüljön.

Nagyon gyakori, és sajnos tipikusnak mondható helyzet az, amikor a párok az utazást, nyaralást, valamiféle párterápiának tekintik, arra számítva, hogy a kellemes környezet és a háborítatlan együttlét megoldást nyújt majd az évközben megoldhatatlannak tűnő problémáikra. Néhány esetben ez a módszer akár működhet is, hiszen az új környezet, az együtt töltött minőségi idő és a megoldás szándéka orvosolhatja a problémákat, ám önmagában a nyaralás nem segít. Akik abban a hitben vágnak bele, hogy pusztán a közös utazással úrrá lehetnek a gondokon, azok súlyos csalódással fognak hazatérni, és könnyen juthatnak arra a következtetésre, hogy menthetetlen a kapcsolat. A statisztikák szerint minden harmadik válást egy közös nyaralás után kezdeményeznek!

Új szituációk, új konfilktusok

Egy-két megszívlelendő tanács: a friss kapcsolatban, és még nem együtt élő párok az első közös nyaralás során az együttéléshez hasonló helyzetbe csöppennek, és ilyenkor szembesülnek párjuk olyan tulajdonságaival, vagy szokásaival, amiket nem feltétlenül tudnak tolerálni. Kiderülhet, hogy egészen mást értenek pihenés alatt, más ritmus szerint élnek, nagyon különböző a rendigényük, a higiénés szokásaik, vagy épp az együtt töltött idő mennyiségére vonatkozó elképzeléseik. Minél inkább különbözik a nyaralás helyszíne és programja a pár hétköznapi életétől, annál valószínűbb, hogy szembesülnek ezekkel a problémákkal, hiszen jobban kimozdulnak a komfortzónájukból. Egy ilyen helyzetből azonban nem érdemes még olyan messzemenő következtetést levonni, hogy nem működik a kapcsolat, és hazatérés után jobb lesz külön folytatni!

Együtt élő párok esetén bonyolultabb a helyzet, és az ilyenkor előbukkanó problémák is mélyebbek. Leggyakrabban az okoz feszültséget, hogy kiszakadnak a hétköznapokból, hátra hagyják mindazokat a körülményeket, amelyek a hétköznapokban elterelhetik a figyelmet az elodázott konfliktusaikról.

Ebben a helyzetben, amikor szinte kényszerítve vannak, hogy a másikra figyeljenek, rádöbbennek, hogy nem tudnak mit kezdeni egymással. Fontos, hogy mindketten tudjanak pihenni, és ne akarjanak mindenképpen ilyennek vagy olyannak látszani a másik előtt, alkalmazkodni annak vélt vagy valós elvárásaihoz. Lehet hagyni egy kis szabadságot, nem kell mindenhová örökké együtt menni. A nyaralás lehet próba arra, hogy hogyan tudunk együttműködni, konfliktusokat megoldani, inkább a fejlődést lássuk benne, ne a különbségeket. Konfliktusok mindig is lesznek, és minél több ilyenen jut át a pár, a kapcsolatuk annál gazdagabb lesz, annál közelebb kerülnek egymáshoz.

Mindenfajta párkapcsolat szempontjából a legjobb, ha a nyaraláshoz minél természetesebb közeget keresünk, mert annál nagyobb az esély arra, hogy megismerjük a másik igazi ösztöneit, a habitusát, a természetét. És persze arra is, hogy mi magunk is kipihenhetjük magunkat.