Könnyű nyárias mártogatósok

2015. július 23.
Egész évben jolly joker a mártogatós, de most ebben a rekkenő hőségben, a grill partik szezonjában nagy kedvencünk lehet. Bloggerünk, Salamon Adrienn most egy igazán hűsítő változatot mutat be.

Szeretek mártogatóst készíteni, mert gyorsan elkészíthető, ízletes, látványos és sokféleképpen variálható.

Mentás-uborkás joghurtos mártogató

2 dl natúr szójajoghurt
½ kígyóuborka vagy 3-4 db kisebb uborka
1 gerezd zúzott fokhagyma
2 evőkanál friss, aprított menta (elhagyható)
2-3 kiskanál citrom leve
só,
bors

Az uborkát mossuk meg alaposan (ha bio, nem kell meghámozni) és kislyukú reszelőn lereszeljük, majd a vizet kinyomkodjuk belőle. Ezután egy tálba tesszük az uborkát és összekeverjük a többi hozzávalóval. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd tálalásig hűtve tartjuk.

Miért szeressük az uborkát?

– hűsít, megszűnteti a nyári hőség hatását
– vízhajtó hatású, semlegesíti a toxinokat, enyhíti a depressziót, tisztítja a vért
– a szívre, a lép-hasnyálmirigyre, a gyomorra és a vastagbélre hat
– oltja a szomjúságot, tisztítja a bőrt

Tüzes sárgarépa mártogató

60 dkg sárgarépa, nagyobb darabokra vágva
2 evőkanál olíva olaj
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 kiskanál friss, reszelt gyömbér
1 kiskanál cayenne bors/csili
fél citrom/lime leve

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A sárgarépa darabokat egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, meglocsoljuk az olíva olajjal, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd mintegy 20 perc alatt puhára sütjük. Egy turmix gépbe tesszük a sárgarépát és a többi hozzávalóval együtt és simára keverjük. A mártogatót egy tálba öntjük, forró, vagy hidegen egyaránt tálalható. Ebben a mártogatóban keveredik az édes, fűszeres, tüzes és savanyú íz is.

Cukkini mártogató mentás-kapros változatban

2 kisebb cukkini felszeletelve
1 gerezd zúzott fokhagyma
2 evőkanál olíva olaj
egy csipet cayenne bors/chilli
½ citrom leve
½ -1 evőkanál friss, aprított menta (ízlés szerint)
½ -1 evőkanál friss, aprított kapor (ízlés szerint)
só,
bors

A cukkinit kb 5 perc alatt pároljuk puhára, majd tegyük egy turmix gépbe a többi hozzávalóval együtt és keverjük simára. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. A mártogatót egy tálba öntjük, szobahőmérsékleten vagy hidegen egyaránt tálalható.

Mit szeressük a cukkinit?
– teljes növény ehető, beleérve a héját, a magjait és a virágát is
– kifejezetten alacsony a kalóriatartalma
– nincs benne koleszterin, viszont van benne mangán, kálium, foszfor, A- és B-vitamin
– segít karbantartani a szívünket és segítségével hatásosan küzdhetünk az érelmeszesedés ellen

A mártogatóst kínálhatjuk halak, zöldség fasírtok, tészta, gabonák mellé, de készíthetünk mellé grissinit is.

Hozzávalók

kb. 30 db Grissini rudacskához:

25 dkg tönköly fehérliszt
5 g só
1 kiskanál szódabikarbóna
2 dl víz (kéz meleg, langyos)
0,5 -1 dl olíva olajÍzlés szerint
1 evőkanál friss aprított zöldfűszer, a tetejére lehet szórni fekete/fehér szezámot, mákot, magvakat.

Először összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd hozzákeverjük a nedves hozzávalókat. Gyúrjuk össze néhány könnyed mozdulattal, majd pihentessük a hűtőszekrényben fél órát.Majd lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát, ne legyen túl lapos, vágjuk ujjnyi vastag csíkokra, kb. 10-15 cm hosszú legyen egy-egy rudacska, sodorjunk egyet rajta, szórjuk meg tetszés szerint magvakkal.Sütőpapírral kibélelt tepsin pihentessük az első kört 10-15 percig. Majd süssük 200 fokra előmelegített sütőben kb 10-12 percig. Az utolsó percekben legyünk résen, nehogy odaégjen grissini. Így folytassuk, amíg elfogy a tészta.

Elkészült a Pinterest oldalam is, ahova folyamatosan kerülnek majd fel az ízletes és egészséges, makrobiotikus, vegán, cukormentes ételek. A Pinterest oldalam elérhető ITT !