Ártalmas vagy ártatlan divattrend?

2015. augusztus 05.
Ragyogó fehér, rendezett fogazattal megnyerő lesz a mosolyunk. Azok számára pedig, akik különleges és igazán szexi mosolyra vágynak, itt a sztárokat is meghódító trend, a diszkrét vagy olykor nagyon is feltűnő fogékszer.

A jól ápoltság egyik alapja a kifogástalan szájhigiénia és a ragyogóan fehér fogak, ám ez még nem teszi igazán különlegessé a mosolyunkat. A fogtechnika újra felfedezte nekünk az ókori Egyiptomban is használatos fogékszert. A szánkban csillogó ékszerek szexepiljének technikai hátteréről beszélt nekünk Kónya János, a Dent-Art-Technik fogtechnikus mestere, míg Dr. Kónya Ildikó, a győri Dent Art Klinik vezetője a fogékszerek egészségügyi vonatkozásairól mesélt.

Legyél igazán különleges!

Lady Gaga, Madonna, Katy Perry is a fogpiercing mellett tették le a voksukat, ezzel is feltűnőbbé varázsolva megjelenésüket.
„A fogékszerek használata, a fogak díszítése korántsem újszerű szokás, már a régmúltból is vannak róla ismereteink. Többek között egyiptomi sírokban is találtak drágakővel díszített fogakat, amelyek nagy valószínűséggel esztétikai, gazdagságot sugárzó, hovatartozást mutató, a megjelenést egyedivé tevő célból készültek” – mondja Dr. Kónya Ildikó.

Az utóbbi időben ismét felfedezték a fogak díszítését és így – új divatot teremtve – a fogékszerek legkülönbözőbb változatait kérik a páciensek a fogorvosi rendelőkben. Javasolt, hogy azok válasszák ezt a fajta ékszert, akik természet vagy orvos adta szép fogsorral rendelkeznek, mivel a csillogás odavonzza a tekintetet.
„Az általunk, szakemberek által alkalmazott fogékszerek olyan speciális, kíméletes rögzítő eljárással kerülnek a fogak külső felszínére, amely roncsolás nélkül oldható, emiatt az ékszer – kívánságra – a fogfelszín károsítása nélkül eltávolítható” – vázolja Kónya doktornő a lehetőségeket.

Csillantsd a mosolyod!

„A beavatkozás teljesen fájdalommentes és gyors. A fogékszer tartóssága függ annak elhelyezkedésétől, a páciens táplálkozási szokásaitól, az esetleges harapási rendellenességeitől. Evés, tisztítás során nem esik le, a fogmosást
nem akadályozza, így az fent maradhat pár hónapig, de akár több évig is.
A fogékszerek általában üveg vagy Swarovski-kristály kövek, amelyeket a beszédnél, nevetésnél látható fogakra rögzítenek speciális ragasztási technikával a fogorvosok. A legmodernebb fogászati klinikákon a páciens katalógusból választhatja ki a neki legjobban tetsző, fogazatához leginkább illeszkedő díszt.” – mondja Kónya János fogtechnikus mester.

Ezzel a viselettel csak az igazán szép mosolyt érdemes hangsúlyozni. Díszítés előtt szakembereink javasolják a fogak általános rendbe tételét, hogy utána büszkén örülhessünk annak, hogy mindenki felfigyel tökéletes mosolyunkra.

Ezt érdemes tudni a fogékszerekről

• A fogorvos és a fogtechnikus egyaránt óva int mindenkit a fogékszer otthoni felragasztástól! A fogorvos szakembernél felhelyezett ékszerek nem károsítják a fogzománcot és bármikor könnyen leszedhetők.
• A fogékszer nem akadályoz az étkezésben, a fogmosásban és nem is allergizál.
• A fogpiercing (vagy fogékszer) tartóssága függ annak elhelyezkedésétől, a páciens táplálkozási szokásaitól, az esetleges harapási rendellenességeitől.
• A beavatkozás teljesen fájdalommentes, gyors.
• A fogékszer nemcsak eredeti fogra ragad, különböző fogpótlásra is felhelyezhető.

Fotó: Profimédia – Red Dot