Makrobiotikus nyári lakoma: Hideg gyümölcs krémleves és színes tészta sült tempeh-vel

2015. augusztus 13.
A nyári forróságban semmi sem eshet jobban, mint egy hűsítő-frissítő, könnyű ebéd - pláne, ha még egészséges is! Gasztrobloggerünk, Salamon Adrienn ezúttal egy hideg gyümölcslevesből és színes tésztából álló, pazar makrobiotikus lakoma titkát osztja meg veletek!

Pár hónappal ezelőtt izgatottan vártam a nyarat, a forróságot, a strandszezont, a hűsítő limonádét, a könnyű ételeket, mindent, ami a nyárral együtt jár. Időközben sokminden történt, de az életünk legnagyobb változása és kalandja kezdődött el az elmúlt hónapokban, ugyanis 18 hetes várandós vagyok.

Félelem, szorongás, öröm, izgatottság, mind-mind benne volt az elmúlt hetekben. De miért írom le most ezt, hogy kapcsolódik ez az egészséges életmódhoz? Be kell valljam, olyan új tapasztalásokkal találom magam szemben, amelyekre egyáltalán nem számítottam, talán banális dolgoknak is tűnnek, bár aki már részese lehetett ennek az időszaknak, bizonyára tudja, miről beszélek 

Az egyik ilyen változás, hogy állandóan tudnék aludni (bár most már nem csukódik le a szemem séta közben), nem bírom a tűző napot és a hőséget, így a konyhában a lehető legegyszerűbb fogások elkészítésére törekszem.Ma tehát egy nagyon egyszerű, kb 30 perc alatt elkészíthető leves és főétel receptjét szeretném megosztani veletek.

Hideg gyümölcs krémleves szeletelt gyümölcsökkel (2 főre)

Hozzávalók:

25-30dkg ízlés szerint választható, szezonális gyümölcs (én eperrel, cseresznyével készítettem el, de próbáljátok ki áfonyával, barackkal is)
1db körte,
2-3 szem eper szeletelve a díszítéshez
2dl pohár tele jégkockával
2dl mandulatej (helyettesíthető: gabonatejjel, kókusztejjel, vízzel is)
0,5dl cukormentes almalé
1 mokkáskanál fahéj
fél citrom facsart leve és héja
Ízlés szerint az édesítéshez használható rizsszirup vagy kókuszvirág cukor, de ha elég édes a gyümölcs, akkor nem lesz rá szükség

Elkészítés:

A hozzávalókat egy turmixgépbe dobjuk és simára, krémesre turmixoljuk.Kis tányérokba öntjük a gyümölcslevest és szeletelt gyümölccsel tálaljuk.

Színes nyári tészta sült tempeh-vel és citromos uborka salátával (2főre)

Hozzávalók:

1 csomag tempeh (bioboltban beszerezhető)
1 csomag spagetti tészta (teljes őrlésű, durum vagy kukoricalisztes) , ha soknak gondolod a tésztát, csak fél csomaggal főzz vagy tedd félre, amit nem használsz fel azonnal
1db kicsi sárga héjú cukkini (zölddel is elkészíthető)
1 csokor retek
1 csokor petrezselyem

½ dl oliva olaj vagy szezámolaj

Elkészítés:

A tésztát a csomagoláson olvashatóak szerint elkészítjük. Én mindig teszek a vízbe egy csipet sót és egy evőkanál olajat. Ha megfőtt a tészta, leszűrjük a vizet, egy nagyobb tálba öntjük és 1-2 kanál olajjal gyengéden összeforgatjuk.Időközben vékony szeletekre vágjuk a tempeh-t, felkockázzuk a cukkinit, a retket negyedekre vágjuk, a petrezselymet aprítjuk.Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk és a tempeh mindkét oldalát megsütjük. Kiszedjük a megsütött tempeh egy nedvszívó papírra majd kockákra vágjuk. Ugyanebben a serpenyőben 2-3 perc alatt megpirítjuk a zöldségeket, közben ízlés szerint sózhatjuk, fűszerezzük.A tésztára szedjük a zöldségeket, megszúrjuk a petrezselyemmel, összeforgatjuk, majd egy tálaljuk (én leveses tányérban szoktam tálalni a tésztát, szerintem abban szebben mutat).

Citromos uborka saláta

Hozzávalók:

1 kis doboz snack uborka vagy egy kígyóuborka vékonyra szeletelve
1 fej saláta
2-3 kiskanál pirított fekete szezámmag
csipet só
½ citrom leve
1 mokkáskanál sáfrányos szeklice

Elkészítés:

Forgassuk össze egy tálban az uborkát és a salátát a citrom levével, ízlés szerint sózzuk majd szedjük kis tálkákba és kínáljuk a tészta mellé. Díszítsük a fekete szezámmag és a sáfrányos szeklicével.
Ismerkedj meg a tempeh-vel és a sáfrányos szeklicével!

Tempeh

Tápláló, teljes értékű fehérjeforrás, amelyben az összes szükséges aminosav megtalálható, ezenkívül tartalmaz izoflavonoidokat és szója-szaponint is.„Az érlelési eljárás során a termék természetes antibiotikumokkal és az emésztést elősegítő enzimekkel gazdagodik, miközben megőrzi a szójabab rostjait, a szaponinokat és a jótékony hatású szója-izoflavonoidokat.Az izoflavonoidok erősítik a csontokat, csökkentik a menopauza tüneteit és a koronáriás megbetegedések kockázatát, valamint a hormonfüggő ráktípusok megelőzésében is fontos szerepet játszanak, illeszkedik a dietetikus étrendjébe, csökkenti a koleszterin szintet, erősíti az immunrendszert, és a súlycsökkentésben is segít!”Bővebb info ITT!

Sáfrányos szeklice

Virága nyíláskor világos narancsszínű, szárítás után pedig vörös, vagy vörösesbarna lesz. Gyenge illatú, kesernyés ízű. A fészekből kicsipegetett virágszirmok belsejében lévő bibék adják a fűszert.Szárított állapotban vörösesbarna, aromás illatú, kesernyés ízű növényi fűszerHúslevesek, mártások, tészták, sütemények, rizsételek, de sajtok, gyógyteák és italok, színezésére, ízesítésére használják. Használják még, főleg színezésre, a borászat, gyógyszerészet, és ízjavító hatása miatt a cukrász iparban is. Olaja színtelen és íztelen, élelmezési szempontból megegyezik a napraforgóolajjal. Sütésre, margaringyártásra, salátaolajként illetve táplálék kiegészítőként is használják.Korábban a népi gyógyászatban a virágok főzetét erős köhögés, fulladás ellen használták.

Szeptembertől havonta egy alkalommal újra várunk az Alagút tetején a Manna étteremben, egy olyan menüsorral, amelyben nincs hús, cukor, tojás és tejtermék sem. Részletek ITT !