Segítség, pornót néz a párom!

2015. augusztus 14.
Amikor egy párkapcsolatban a férfit pornó oldalak gyakori látogatásán kapja a társa, az első haragot és undort általában a rémület követi: ”lehet, hogy a párom beteges?” Bloggerünk, Ferjancsik Ágnes tabuk nélkül beszél a férfiak pornó iránti vágyairól, és arról is, mikor egyáltalán nincs, és mikortól van ok az aggodalomra.

A pornófüggőség ugyanolyan szenvedély, mint az összes többi szenvedélybetegség. Elsősorban a férfiakat veszélyezteti. Egy pornófüggőt nem a szexuális fantáziák kiélése mozgatja, sokkal inkább a partnerkapcsolattal együtt járó bonyodalmak, a másikhoz való alkalmazkodás elkerülése. Egy betegesen pornófüggő a partnerrel való intim együttlét helyett a pornófilmet és önkielégítést részesíti előnyben.

Azonban nem kell az ördögöt azonnal a falra festeni, és azonnal függőségre gyanakodni, ha életünk párját időnként pornó nézésén kapjuk! A pornó iránti érdeklődésnek semmi köze sincs a párkapcsolati kötődéshez, még kevésbé az érzelmekhez.

(Fotó: Profimedia – Red Dot)

Egy egészséges szexualitású, rendszeres nemi életet élő ember is fantáziál a szexről. Szexuális ábrándképeink „tudatalatti” világunk megnyilvánulásai. Boldog párkapcsolatban élők is fantáziálnak például arról, hogy más partnerrel szeretkeznek. Ennek semmi köze a „megcsaláshoz”, s a kapcsolatot érzelmileg sem minősíti.

Eltérő ugyanakkor a két nem pornó iránti érdeklődése általában, és az ilyen filmek képi megjelenítése szerinti kedveltsége a nők és a férfiak körében.Statisztikai adatok szerint a férfiak legalább háromszor gyakrabban látogatnak pornó oldalakat, mint a nők. A férfiak leggyakoribb szexuális fantáziái a jelenlegi partnerrel vagy több partnerrel való szeretkezésről, orális szexről, domináns, erőszakos vagy passzív-behódoló szexről, mások szeretkezésének nézéséről vagy vetkőző, meztelen nőkről szólnak.

A nők szexuális fantáziái érzelmesebbek és passzívabbak. Gyakran a szeretkezést megelőző csábítgatás izgalmáról szólnak, de szólhatnak a jelenlegi partnerrel, vagy egy híres emberrel való szeretkezésről, vagy akár szexről romantikus helyeken.Míg a férfiaknál a szexuális ábrándképek elegendőek a szexuális izgalom létrejöttéhez, addig a nők számára inkább a gyöngédség, testük izgatása vágyébresztő, s alig helyettesíthető szexuális fantáziával. A nőknél a szexuális vágyképek inkább az orgazmus elérését segítik.Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy egy kiegyensúlyozott párkapcsolatban élő, egészséges szexualitású férfi számára a pornó nem jelent többet, mint valamilyen, számára elérhetetlennek tűnő luxuscikk képeinek nézegetése. Valami, amit nem birtokolhat, ugyanakkor vágyik rá és fantáziál róla. A pornónézést sok férfi feszültségének levezetésére, szexuális vágyai egyszerű és gyors kielégítésére használja. 

A nők természetüknél fogva, a férfiak számára vonzó pornófilmektől idegenkednek, mert ezek a filmek őket gyakran erőszakos jelenetekben vagy kiszolgáltatott, alárendelt helyzetben, ábrázolják. Konfliktust okozhat az is, hogy sok nő összehasonlítja magát a szinte tökéletes testű, kielégíthetetlen szexuális étvágyú, öntudatát vesztve gyönyörben vonagló pornószínésznőkkel. Pedig legtöbbjük pontosan tudja, hogy a pornó egy hazug világ, mégis úgy érzik, hogy kevésbé vonzóak és szexuálisan képtelenek azt nyújtani partnerüknek, mint amit a filmbéli hősnő produkál.

Pedig ha a közös élet egyéb területein a felek egyenrangúak, ha a párkapcsolat légköre meghitt és a partnerek megbíznak egymásban, akkor lehetőség van a szexuális fantáziák, vágyak megosztására. Sokan tartanak attól, hogy párjuk visszaél bizalmukkal, pedig az ilyen típusú meghitt beszélgetések szenvedéllyel töltik meg a kapcsolatot, elmélyítik az intimitást.Természetesen, ha a pár tagjai képtelenek szexualitással kapcsolatos gondjaikat őszintén megosztani egymással, akkor eluralkodik a sértettség és csalódottság. De ez esetben a párkapcsolat egyéb területein is nyilvánvalóan vannak problémák.