Nyári színkavalkád a tányéron

2015. augusztus 27.
Amíg nyár van, friss, kerti zöldségek is vannak! Bloggerünk, Salamon Adrienn most egy szuperegyszerű, vidám, színes nyári saláta receptjét hozta el nekünk.

A hétvégén együtt vacsoráztunk egy nagyon kedves barátunkkal, aki meglepett minket az apukája kertjében szedett piros és sárga paradicsommal és friss bazsalikommal. Ezek az alapanyagok inspirálták ezt a színes, percek alatt összeállítható salátát. A saláta mennyei lett, köszönjük az alapanyagokat!

Hozzávalók (2 főre):

6db piros koktél paradicsom félbe vágva
6db sárga koktél paradicsom félbe vágva
2db kisebb sárgarépa tisztítva, csíkokra vágva (Julienne vágási technika)
1db kisebb jégcsapretek tisztítva, csíkokra vágva (Julienne vágási technika)
4 szál újhagyma (lila, de lehet fehér vagy vegyesen is) karikákra vágva
1 db kápia paprika karikákra vágva (először karikázzuk fel a paprikát és vágjuk azokat félbe)
2-3 kisebb levél pak choi
3 levél friss bazsalikom
fűszerek: ízlés szerint só, borshidegen sajtolt olíva vagy szezámolaj

Elkészítés:

Gőzöljük* meg a pak choit-it, öblítsük le hideg vízzel és aprítsuk. Keverjük hozzá a többi hozzávalót és fűszerezzük ízlés szerint, majd locsoljuk meg az olajjal és keverjük össze.Önmagában is tökéletes fogás, de ajánlom főételek, tészták, vagy egyszerűen bagett mellé.

*Gőzölés: egy edényben vizet forralunk, ha már forr a víz, fölé tartunk egy szűrőt úgy, hogy ne lógjon bele a vízbe, ebbe helyezzük a zöldséget és 2-3 percig gőzöljük.

Mit érdemes tudni a pak choi-ról?

– kínai bordáskel, fehér- vagy mustárkáposzta, a pak choi (Brassica rapa chinensis) szinte számtalan színben, formában és néven létezik
– magas a C-vitamin-, bétakarotin-, folsav- és kalcium-tartalma, számos ásványi anyag van benne
– íze leginkább a zellerre és a mustárra emlékeztet
– felhasználásának köre a káposztához és a mángoldhoz hasonló
– kiválóan alkalmas wokban készült zöldséges ételek, levesek, tésztás ételekhez, egytálételekhez, salátákhoz egyaránt
– pároltan, gabonafélével kiegészítve remek köret- nyersen salátába is tehetjük- az egész növény felhasználható, a levélnyeleket valamivel hamarabb tegyük az ételbe

További hírek, tudnivalók az egészséges életmód témakörében a Facebook oldalamon ITT!

(Fotó: Salamon Adrienn)