Idén először választották meg az Év Strandételét

2015. augusztus 30.
Hekk, lángos, harcsa, sültkrumpli… csak néhány étel, amely már-már kötelező kelléke egy balatoni strandolással, bortúrával egybekötött nyaralásnak. Idén azonban egy olyan új, a strandételek megreformálására törekvő verseny indult, amelyet a Balaton környéki borászokból és vendéglátósokból álló Balatoni Kör elnevezésű társulat kezdeményezett.

A Balatoni Kör szervezete a fövenyesi Kalóz strandbisztró Harcsa & Krumpli fogását választotta meg az Év Strandételének,  a We Love Balaton ajánlásai alapján. A  zsűri szerint ugyanis ez a balatoni Fish & Chips sikeres alternatíva lehet a már megszokottá vált hekk helyett. Különösen akkor, ha végre ismét a tóból kifogott halból is el lehet majd készíteni.
A Balatoni Kör tagjainak legjobb Beach Foodját az I love Balaton díjazta, akik a harcsahurkás „hot dogot”, vagyis a vízikutyát tartották a legjobbnak, amely idén nyáron már Bogláron, Badacsonyban és Keszthelyen  is a szezon egyik legnépszerűbb újdonsága volt.

A balatoni büfékultúra és a kínálat megújítását célzó versenyben idén nyolc vendéglátóhelyet emeltek ki. A strandbüfék közül a gyenesdiási Karám büfé lángos falatkáit, a zamárdi Chef Beach és a zánkai Neked főztem helyi alapanyagokból készített különlegességeit, kikötői bisztró kategóriában pedig a csopaki Code Zerot tartják a legjobbnak, a minőségi barbecue balatoni meghonosításáért, illetve a tihanyi hajóegylet bárjában, a THE barban is több kreatív ételt lehet kóstolni. A füredi Matróz étterem vega burgerrel indult, a széplaki Tató kisvendéglő pedig Balaton alakú lángossal nevezett a versenyre.

– A bérszint és az árszint javítása csak úgy lehetséges, ha látványosan megújítjuk a kínálatot és egyértelművé tesszük a magasabb minőséget.– mondta el Kardos Gábor, a Balatoni Kör elnöke, aki azt is kiemelte, hogy a büfékultúra megújítását szolgáló programjuk szakszerű választ adhat a nyári vendéglátás kapcsán a sajtóban sokszor felmerülő problémákra.
–Pontosan ezért hirdettük meg már májusban a Beach Food programot. A jó vendéglátós szakembereket azonban nemcsak anyagilag kell megbecsülni, ezért alapítottunk Balaton Séfje és Év Strandbüféje díjat is, ami régiónkban a szakmai elismerés és karrier egyedülálló lehetőségét teremti meg a jövőben.