A legújabb: pop-up mártogatós

2015. szeptember 01.
Friss, ropogós, Mártogatós! A PandArte bloggere most egy olyan párt mutat be nektek, akik friss, guszta és finom kencéket készítenek.

Olyan jó, amikor egy étteremben előételként kikéred a kis mártogatós táladat, különböző frissen készült krémekkel, friss bagettel és sok zöldséggel. Szeretem, ha nincsenek nagy adagok, ha több íz közül válogathatok, amiket kedvemre variálhatok. Egy fiatal párnak köszönhetően ezt most már nem csak éttermekben lehet eléri, hanem pop-up jelleggel, a város különböző pontjain is!

Prauda Gergő és felesége teljesen más területen dolgoznak, mint a gasztronómia, de ahogy az szerencsére sokszor lenni szokott, elég sok minden más is érdekli őket a szakmájukon kívül. Ők ketten egyszer kitalálták, hogy szeretnének nyitni egy szószokra és krémekre specializálódott helyet, aminek a mártogatós része meg is valósult, a hely viszont állandó mozgásban van, egy jól variálható tálalónak köszönhetően.:)

„Az ötlet abszolút saját, de persze az első ötletcsírákból – miszerint szószokra és krémekre specializálódott helyet kellene nyitni – azóta komplett koncepciót varázsoltunk, amiben viszont már sok ember munkája van. Persze készen egyáltalán nem vagyunk vele és soha nem is lesz cél, hogy készen legyünk, most például kísérleti jelleggel alapjaiban felforgatunk már beváltnak vélt megoldásokat is” – meséli Gergő.

Konkrétan miket?

Eddig úgy gondoltuk, hogy a sós szószokhoz mindenki maga válogassa össze a mártogatni valókat kedve szerint, most viszont teszünk egy kísérletet arra, hogy az édes szószainkhoz hasonlóan a sósaknál is kompakt módon a szószhoz adjuk a mártogatni valókat, akár több kombinációban. Ez egyfelől elvesz a válogatás szabadságából, másfelől viszont sokkal jobban át tudnánk adni, hogy mi ‘mire gondoltunk’, illetve nagyobb a lehetőség, hogy valódi ízpárokat dolgozzunk ki.

Milyen mártogatósakat lehet kapni nálatok?

Az én aktuális kedvencem az aszalt szilvás sajtszósz, ami sós és édeskés is egyszerre, minden zöldséggel élmény mártogatni, de nagyon népszerű a sült paprikás fetánk, vagy a baba ganoush is, ami egy arab padlizsánkrém. Valójában az, hogy éppen milyen szószokat készítünk nem csak a kedvünktől függ, hanem attól is, hogy mi az, amiből nagyon jó alapanyagot lehet beszerezni. Most például bűn lett volna kihagyni a parmezános paradicsomszószt, mikor itt van a szezonja a szabadföldi paradicsomnak, amit úgy lehet enni magában is, mint a gyümölcsöket. Mindig készítünk desszert szószokat is, amik alapja általában valamilyen szezonális gyümölcs.

Hol készülnek ezek a krémek és kik készítik őket?

Egy-egy Mártogatós pop-up előkészületeinél sokan közreműködnek és segítenek, többségében családtagok és lelkes barátok. Ennél a méretnél még kezelhető a házi készítés, ez adja a báját. Komolyabb eseményekre, rendezvényekre konyhát bérlünk. Egyébként éppen fejlesztettük a eszközparkunkat is, nemrég beüzemeltünk a vadiúj nagykonyhai kutterünket, ami maga a csoda.

Milyen alapanyagokat használtok?

Törekszünk arra, hogy a lehető legtöbb felhasznált alapanyag friss legyen, nem használunk késztermékeket, mindent magunk állítunk elő. Az összes szószunk cukor és lisztmentes, így a diabetikus és gluténmentes étrendbe is beilleszthetőek, de mindig van tejtermékmentes és paleo szószunk is.

Hol találunk meg titeket biztosan legközelebb?

Jelenleg egy esküvőre készülünk, úgyhogy aki hivatalos rá, az ott biztosan meg fog találni minket. 🙂 Amúgy pedig érdemes a Facebook-oldalunkat követni, mert oda azonnal kirakjuk, ha lefixáltuk a következő po-pupot, vagy „neadjisten” megnyitjuk a saját helyünket.