Grillezett sajt karamellizált hagymával Tiffani Thiessentől

2015. október 19.
A Food Network tévécsatorna új műsorában Tiffani Thiessen színésznő hollywoodi ismerőseit kényezteti finom fogásokkal. Íme egy különleges recept Tiffani konyhájából.

Hozzávalók

1 evőkanál repceolaj
5 evőkanál nem-sózott vaj, puhán
2 nagy fej vöröshagyma, felszeletleve
2 teáskanál sherry borecet (helyettesíthető fehér borecettel)
1 teáskanál cukor
12 szelet rusztikus olasz kenyér, kb 1 ¼ cm vastagra szelve
225 gr Gruyere sajt, vékonyra szeletelve

Elkészítés

1) A repceolajat és egy evőkanál vajat nagyobb egyenesfalú serpenyőben közepes tűzön felmelegítjük. Amikor a vaj elolvadt, hozzáadjuk sülni a hagymát. Időről-időre megkeverjük, és addig sütjük, míg a hagyma sötétbarna és karamellizált lesz (kb.25 percig). Beleöntjük a borecetet, a cukrot és 2 evőkanál vizet. Spatulával gondosan lekapargatunk minden odasült darabkát a serpenyő aljáról. Addig főzzük, míg az összes folyadék elpárolog. A hagymát átrakjuk egy előkészítő edénybe és félretesszük. 

2) Vajazzuk meg minden szelet kenyér egyik oldalát. Vajazott oldalával lefele fektessünk 6 szelet kenyeret egy munkafelületre. Mindegyikre helyezzünk két szelet Gruyere sajtot, arra egy adag hagymát, majd megint két szelet sajtot. Tetejére újabb szelet kenyeret teszünk, vajazott oldalával felfelé.

3) Közepes tüzön felmelegítünk egy öntöttvas palacsintasütőt. Belerakjuk a szendvicseket, és addig sütjük míg a sajt olvadni kezd, és a kenyér aranybarna lesz (kb.2-4 perc). Megfordítjuk, és addig sütjük, míg ez a fele is aranyszínűre barnul, és sajt megolvad (kb. 2-4 perc). A szendvicseket félbevágjuk és azonnal felszolgáljuk.