Színes cukkini hajók – cukkini a sokoldalú zöldség

2015. október 25.
A hideg téli napokon különösen jó érzés valami vidám, színes és főleg egészséges ételt tenni az asztalra. Bloggerünk, Salamon Adrienn ezúttal egy különleges - és nem mellesleg látványos - cukkinis receptet hozott nekünk.

Az utóbbi napok szürkeségében, különösen vágyom a színekre, a napsütésre, a nyárra.Ezek a zöld cukkini hajók kicsit visszahozták nekem a nyarat, ugyanakkor ebben a hidegben és szürkeségben fel is melegítenek.

Gombával töltött cukkini

Hozzávalók (2-3 főre):

3 kisebb cukkini
2 vöröshagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
25 dkg gomba
3 evőkanál hidegen sajtolt finomítatlan napraforgó olaj vagy szezámolaj
3 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
3 evőkanál világosra pirított szezámmag
1 csomó petrezselyem zöldje
1 piros kápia paprika apróra vágva
2 csipet jódozatlan tengeri só
2 csipet kurkuma
1 kiskanál reszelt gyömbér
fehér bors

Elkészítés:

Az apróra vágott hagymát a fokhagymával olajon megpirítjuk, majd hozzátesszük a tisztított, szeletelt gombát és 15 percig pirítjuk. Hozzákeverjük az apróra vágott petrezselyem zöldjét, a szezámmagot, a kápia paprikát, a kurkumát, gyömbért, sózzuk, borsozzuk, liszttel megszórjuk, és tovább pirítjuk, majd felöntjük egy csésze vízzel és sűrűre főzzük. A hosszában félbe vágott cukkinik közepét kikaparjuk, megtöltjük a töltelékkel és kevés olajjal meglocsoljuk. Tűzálló tálban előmelegített sütőben 30 percig sütjük.

Tipp: kínálhatjuk mártogatósokkal is, lásd a korábbi recepteket ITT!

Miért szeressük a cukkinit?

– 95 %-át víz alkotja, ezért hidratáló hatású, segít pótolni az elvesztett folyadékot, magas víztartalma miatt vértisztító hatású is
-tartalmaz többek között káliumot, foszfort, cinket, magnéziumot és kalciumot is, ezen felül gazdag A-, B1-, B2- és B6-vitaminokban is
– kiváló folsavforrás- magas a rosttartalma
– jelentős a Béta-karotin és C-vitamin tartalma, kiváló antioxidáns-forrás
– erősen lúgosító hatású