Készíts kaviárt – bármiből!

2015. október 26.
A kaviárt egyesek azért szeretik, mert már hosszú évtizedek óta a luxus szimbóluma, mások azért, mert olyan aranyos kásagyöngy külleme van, megint mások azért, mert finom. Ha szeretnél mindenből aranyos, exkluzív gyöngyöcskéket készíteni, de ki nem állhatod a hal ízét, eljött a te időd!

Mert már lehet kaviárt készíteni bármiből! A molekuláris gasztronómia felfutásának köszönhetően egyesek már hallhattak a szférikus ételekről, például a magyar csapat is szférikus tejfölgolyóval állt elő a Bocuse d’Or versenyén.


(Fotó: Profimedia – Red Dot)

A szferifikáció kulcseleme a nátrium-alginát, az az anyag, sok mindennek kellemes, zselés állagot ad. A lényeg, hogy nátrium-alginátos oldatban először elkeverjük a gyümölcs –vagy zöldségpürét, levest, vagy bármit, amiből szeretnék szférikus csodát készíteni. Aztán a keveréket egy fecskendőbe kell szippantani, majd a cseppeket beleejteni egy kálcium-kloridos oldatba. Röviden és leegyszerűsítve, így születnek meg ezek a mutatós kis ételgyöngyök.A legjobb pedig, hogy most már ez az egész varázslat házilag is megvalósítható lesz. A Kickstarteren indult kampány az Impreial Spherificator nevű eszköz megalkotására révbe ért, és hamarosan állítólag piacra is dobják a készletet.

Tényleg érdemes megnézni ezt a videót a gépről, mert egészen csodálatos, amire képes: