Az inkák kincse az orchidea kiállításon

2015. november 06.
A Magyar Orchidea Társaság idén ősszel is elhozza legszebb orchideáit és broméliáit a Vajdahunyadvárba, hogy egy látványos kiállítás keretében bemutassa az érdeklődőknek az őserdők ezen különleges-varázslatos lakóit.

A Magyar Orchidea Társaság idei őszi kiállítása egy titokzatos és ritka orchidea csoport, a nemes Masdevalliák bemutatására vállalkozik. A Masdevallia orchideák különleges, ragyogó vörös virágaikkal sokáig voltak királyi ékei az inkák ködvárosát, Machu Pichut körülvevő mezőknek. Az ottlakók isteneiknek udvaroltak ezzel a különleges orchideával, templomaikat díszítették vele.

Ám míg a 18-19. században még tömegével díszítették a magasan fekvő réteket a Masdevalliák – lenyűgöző szépségük nem maradhatott titokban, és az elmúlt évszázadok során a túlzott gyűjtés drámai helyzetbe sodorta ezeket a finom virágokat.

Ahogy lassan a múlté lett az Inka Birodalom, úgy tűntek ők is el, hogy titokzatos szépségüket, természetes környezetükben, már csak a nedves köderdők eldugott zugaiban lehessen megcsodálni. A nemesítéseknek, a laboratóriumi szaporításoknak köszönhetően azonban már nem kell háborgatni a Dél-amerikai állományt ahhoz, hogy gyűjtők világszerte magukénak tudhassanak egy-egy Masdevallia tövet.

Az idei kiállításon különleges, egyedülálló élményben lehet részünk – és ehhez Peru helyett csak a Városligetig kell elmennünk, ahol hazai gyűjtőknek köszönhetően megcsodálhatóak lesznek a virágzó Masdevalliák.

A kiállítást – a korábbi évek hagyományához híven – vásár kíséri, ahol szert tehetünk egy-két fenséges növényre, és szakértő tanácsot iskaphatunk.

A kiállítás időpontja: 2015. november 6-8.
Nyitva tartás: 10-18 óráig
Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Vajdahunyadvár

Bővebb infó itt!