Füstöltél ma már otthon?

2016. január 28.
Nem, ez a cikk nem a dohányzásról fog szólni. Sokkal inkább az olyan természetes, tiszta forrásból származó növényi gyantákról, szárítmányokról és virágokról, mint a tömjén, a mirha, a mirtuszlevél, vagy a rózsabimbó. Amelyek elfüstölése több ezer éves múlttal bíró, ősi tradíció, és amelynek áldásos hatását ma is élvezhetjük. Hogyan és leginkább mit füstölj? Mire jó füstölés? Most mindent megtudhatsz a valódi füstölők mágikus világáról.

Sercegve lobban az apró mécses lángja, hogy forró ölelése révén buja illatokat varázsoljon elő a vad táncban egybeolvadó gyantákból. A tömjén a tiszta hűs világosságot, a tolubalzsam a vanília édeskés bódító aromáját, a sandarak a balzsamos melegséget, a benzoé az otthon biztonságának illatát, az illatos szent perje a harmónia édes egyensúlyát hozza el. Lassan az egész nappalit áthatja a fenséges illatú, lágy, vékony ívű kacskaringókban felszálló odor. Ahogy nézem a lángot, elréved a tekintet, a gondolataim messze járnak. Érzem, végre lassítok, és kikapcsolok, kezdődhet az igazi élet, ahol nincs rohanás, nincs stressz, csak az adott pillanat varázsa létezik.

Ősrégi tradíció

Már az idők hajnalán is füstöltek. Az ősember is használt aromás növényeket, amelyek füstje imáikat voltak hivatottak felkísérni az égbe. Később az ókor számos írásos emléke, falfestménye, régészeti lelete bizonyítja, hogy a füstölés mindennapos szokás volt például Egyiptomban. Emellett az aromás gyantákat használták a szépségápolásban, parfüm alapanyagként, a gyógyításban, és persze leginkább a mumifikáció során, illetve vallási rítusok részeként. Egyiptomban a templomokban Plutarkhos leírása szerint napjában háromszor égettek füstölőt: reggel tömjént, délben mirhát és este egy kyphi nevű híres keveréket. Hatsepszut királynő Kr.e. 1200 körül 5 hajót indított útnak, hogy keletről tömjént és mirhát hozzanak. A Thébai Ámon templomban 2189 korsónyi tömjént és 304.093 véka illatos gyantát égettek el egy év alatt. Később a középkor sötét századaiban a füstölést leginkább fertőtlenítő, gyógyító hatása miatt alkalmazták. Az új kor embere még mindig füstöl, a 21. században mind a katolikus, mind az ortodox templomokban méltó helyen szerepel a tömjén, gyakran a szertartások részeként is füstölnek, úgy tartják, megerősíti az imádság erejét, és tisztító hatással bír.

Füstölőrács, az új lehetőség

Ma már szerencsére kaphatóak minőségi füstölőpálcák, amelyek – az olcsó, pár száz forintos, szintetikus illatanyagokkal átitatott szénpor alapú füstölőkkel ellentétben – valódi növények porított lényegét tartalmazzák. Ám semmihez sem hasonlítható az az élmény, mikor a füstölőrácsra szórod az elfüstölni kívánt gyantát, vagy füstölőkeveréket. A füstölőrács nem más, mint egy sűrű szövésű rozsdamentes acél vagy réz rács, amelyet az aromalámpa fölé helyezhetsz, ha annak teteje levehető. A rács alatt az aromalámpába rakott teamécses lángja biztosítja azt az ideális hőfokot, mely nem égeti meg, de mégis elég ahhoz, hogy az aromás növényekben, szárítmányokban található illóolaj, illatanyag fel tudjon szabadulni. Ezzel az új módszerrel az illatok sokkal szélesebb spektrumát élvezheted, lényegesen kevesebb füsttel, mintha faszénen füstölnél. A rácsot könnyű tisztítani, a zsírkőből faragott, vagy kerámiából készült füstölőedények pedig méltán pompás díszei lehetnek a lakásnak.

Mire jó a füstölés?

A füstölés segítségedre lehet a mindennapi, nehezebb élethelyzetekben, hiszen az egyik legérzékenyebb érzékszerven, a szagláson keresztül hat ránk. A szaglás ugyanis az egyedüli érzékszervünk, amely közvetlen kapcsolatban áll az agyunk limbikus rendszerével, a szaglóidegek egyenesen befutnak az amygdalába anélkül, hogy átkapcsolás, vagy blokkolás történne. Tehát a szagokra, az illatokra az agyunk ösztönösen és szinte azonnal reagál. Érdekes tény, hogy egy illatra adott válasz reakcióideje 0,5 másodperc, míg a fájdalom által kiváltott válaszhoz majdnem kétszer ennyi időre, 0,9 másodpercre van szüksége a testünknek! Mindezt átgondolva egyértelművé válik, milyen fontos szerepet tölt be életünkben a szaglás, még akkor is, ha manapság erről megfeledkeztünk. Így a füstöléssel a teljesség igénye nélkül ellazíthatod tested, lecsendesítheted elmédet. Fokozhatod általa a kreativitásod, felfrissítheted a szellemed, ha a munka, a tanulás, vagy a koncentrálás a fő szempont. A füstölés ideális kísérője a különböző mágiáknak, rituáléknak, vallási szertartásoknak, de afrodiziákumként is alkalmazhatod, a füstöléssel romantikus hangulatot varázsolhatsz, az illatok szárnyán pedig gyorsan megérkezhettek pároddal az érzékek birodalmába. A füstölést továbbá használhatod a terek levegőjének a megtisztítására, felfrissítésére, illatosítására, de meditációhoz, imádkozáshoz, elmélyüléshez is az egyik legtökéletesebb választás.

Füstölőkeverékek, az illatok birodalmában jártas idegenvezetők

Több ezer füstölőanyag létezik, csak a tömjénből több mint egy tucat elérhető, így a fő szempont a választás során, hogy mire szeretnéd valójában használni az adott füstölőszert. Amíg nem igazodsz el az illatok varázslatos labirintusában, jó idegenvezető lehet számodra, a gondosan, kézzel összeválogatott és szeretettel csomagolt különféle füstölőkeverékek. Ha még nincsen füstölőedényed, de szeretnéd kipróbálni ezt az élményt, a legjobb, ha a füstölő ajándékcsomagot választod, melynek tartozéka egy gyönyörű füstölőedény, egy vörösréz adagolókanál és a csomag szerinti 10-14 féle füstölőkeverék: például szerelem, női erő, meditáció, angyali energiák, tértisztítás, vagy wellness „témakörben”. Nem is az az igazi kérdés, hogy mit tegyél ma a füstölőrácsra, hanem sokkal inkább az, hogy füstöltél-e ma már?

Még több információ a füstölésről: www.florasense.hu

Képek: Florasense