Mesés, magyar, horgolt ékszerek

2016. április 05.
Lányok figyelem, a PandArte bloggere ezúttal mesés horgolt ékszerekre bukkant!

Vig Orsolya ékszerei nem csupán tárgyak vagy egyszerű kiegészítők, megjelenik bennük az alkotói hangulat, a női sokszínűség és változékonyság is. Egyedi horgolt ékszerei között romantikus, vintage, modern, elegáns és merészebb stílusú darabokra is bukkanhatunk!

Orsi a mesterdiplomáját múzeumi és örökségi gyűjteményszervező szakirányon szerezte meg, és bár a szakmája elsajátításának minden pillanatát élvezte, a korábban még hobbiként elkezdett ékszerkészítés és tervezés vált a tanulmányai befejezése után a hivatásává.

A horgolás szeretetét nagymamájának köszönheti, az ő segítségével tanulta meg az alapokat. Kezdetben gyakorlásképp virágok, táskák, apró terítők születtek, azonban a kevés szabadságot adó, leszámolható minták alapján történő horgolás nem elégítette ki alkotói vágyait.

„Úgy éreztem, sokkal több lehetőség van a technika, az anyag és a horgolótű hármasában. A gömb forma szeretete korábban már felszínre került, akkor még gyöngyből és gyönggyel borított bogyók születtek, azonban a gyöngyfűzést nem éreztem igazán a magaménak, így merült fel bennem: miért ne próbáljam meg a horgolt bogyókat? Így kezdtek szépen lassan gömbökké formálódni – az akkor még nem selyemszálak – megtalálva helyüket egy-egy ékszer alkotóelemeként. A hosszú évek alatt szerzett gyakorlatnak köszönhetően váltak egyre szabályosabbá, pontosabban kivitelezetté a bogyók, így bújtattam a sokak által tradicionálisnak tartott technikát modernebb köntösbe, megteremtve ezzel saját stílusomat, és a vigArt-ot.”

Milyen kollekcióid jelentek meg eddig, és azokra mi volt a jellemző?

Alapvetően igyekszem többféle stílusban alkotni, hogy az ékszereim között a különböző lelkületű és korosztályú hölgyek is találjanak számukra tetszőt. A szivárvány minden színében pompázó bogyókhoz különféle minőségi alapanyagokat társítva születnek meg a változatosabbnál változatosabb darabok. Talán ily módon, stílus szerint lehetne kollekciókba sorolni őket.
A romantikusabb ékszereket kedvelőknek a púderesebb, pasztellesebb, ásványokkal és édesvízi kagylókkal kombinált darabokat ajánlanám, de születtek ezüstszínű tüskékkel kombinált, vagányabb, feltűnőbb darabok is, amelyek a Spike collection nevet viselik. Szintén hangsúlyos statement nyakláncok az általam Monumentalnak elnevezett rövid fazonú, selyemzsinóros, selyembogyós darabok.
Persze nem maradhatnak ki a nagy sikert arató, és most különösen trendi, bojtos nyakláncok és fülbevalók sem, amelyek az idei téli időszakban ünnepi díszbe öltöztek, hiszen a selyemcérna mellé egy fémesen csillogó vékonyabb fonalat társítottam, illetve apró csillám szemcsés bojtokat használtam.

Mit lehet tudni a legújabb kollekciódról?

Az új Pipe kollekció fő alkotóelemei a különféle színekben pompázó textillel bevont csövek. Kezdetben csepp alakúra hajlítva fülbevalók születtek, persze a már-már védjegyemnek tekinthető selyembogyókkal kombinálva. A fülbevalók letisztult fazonú nyakláncokkal és három soros, hangsúlyos karkötőkkel egészültek ki. Tovább gondolva az alap koncepciót, a nyakláncok a sokak által szeretett ásványokkal, korallokkal egészültek ki.

Szerinted mitől egyediek az ékszereid?

Az ékszereim fő alkotóeleme a selyemcérnából gondosan, szabályosan horgolt bogyó, melyek valamilyen formában minden ékszeremben megjelennek. Nagy hangsúlyt fektetek a minőségre, mind a cérna esetében, mind pedig a pontos kivitelezést illetően. Talán egy mondatban megfogalmazva, a selyem, a bogyó, a lehető legprecízebb kivitelezés és a szívvel-lélekkel való alkotás adja együttesen a vigArt ékszerek egyediségét.
A visszajelzések és saját tapasztalataim alapján egy-egy darab magabiztosságot kölcsönöz, hiszen nincs is jobb érzés annál, mint tudni, hogy az az adott napra választott ékszerből, amit viselek csak egyetlen vagy néhány darab van az egész világon. Az ékszer és az általa generált örömteli hangulat és magabiztosság által pedig az egyéniséged is sugárzóan hat a „nagyvilágra”.

Még több ékszerért kattints a képre!