A frissen, kézzel készült tészta titkai

2016. május 24.
A PandArte bloggere most bebizonyítja nektek, hogy friss és házi tésztát gyúrni nem macerás, sőt, igazi flow élmény!

Én nem vagyok egy nagy pasta rajongó, de ahogy Petra képeit megláttam, teljesen oda meg vissza voltam és azonnal tésztát akartam gyúrni! Úgy látszik, a ” tésztaszerelem ” ragadós. Érdemes megismerni a frissen és kézzel készült tészták titkait és azok mesternőjét!

Petike Petra 37 éves boldog feleség és anyuka. Soha sem unatkozott túlságosan, ugyanis három diplomája van, különböző területekről (sport, pénzügy, média) és egy negyedik területet ölel fel a főállása (HR), ami mellett kikapcsolódásként kezdett el ” tésztázni „… azóta szakács végzettségem is van.

Mióta imádod a tésztákat, mikor kezdődött a szerelem?

Ha lehunyom a szemem és a tésztára gondolok, azonnal felvillanak a gyerekkori emlékek. Az asztalt még fel sem értem, de már besegítettem a tésztagyártásba. Nagymamáim konyhájában nyúlt a rétes, kelt a kenyértészta, sült a kalács, főtt a frissen gyúrt tészta. Hajtottam a nyújtógépet, csipkedtem a tésztát, olykor csak figyeltem, elvarázsolt a nagyi keze, a mozdulatai. Mindig megvártam, míg a mama távozott a konyhából, beosontam, belemarkoltam a tálba és a tenyeremből majszoltam a frissen gyúrt, főtt, csupasz tésztát. Minden akkor kezdődött! Tésztát gyúrni egy életérzés, igazi flow élmény. Enni pedig többféleképpen lehet, de csak lassan és élvezettel érdemes. Nálam az étkezés, egyfajta utazás és ennek az utazásnak a képzelet szab határt. Ha a kettőt összekapcsolom, olyan élményt nyújt, amit nem lehet szavakba önteni. Át kell élni!

Ha jól látom, tanítod is a tészta készítést…

Mindenki a tevékenység által tanul (ahogy velem is történt), én csak közvetítő vagyok. A cél, hogy az emberek újra használják a kezüket, legyen szó tésztagyúrásról, kenyérsütésről, vagy bármilyen kézműves tevékenységről, hisz mindenben, ami kézzel készül, benne van az élet misztériuma. Minden alkotás, melyet emberi kéz hoz létre egy csoda. Régen is így volt… ez a tudás nagyszüleinkben és az övékben még lángolt! Aztán a felgyorsult világunkban megszűnt a kapcsolat, a célom ennek a kapcsolatnak az újraélesztése, a kialvó szenvedély lángra lobbantása. Komoly kihívás elé állítottam magam, de hiszek abban, hogy át tudom adni azt a szeretetet, ami a tésztázáshoz köt.

Nagyon szuper eszközeid vannak…

Bár mindig hangsúlyozom, hogy milyen egyszerűen és gyorsan lehet csupán a két kezünkkel tésztát gyúrni, formázni, azért vannak a szívemhez közel álló eszközök. Vonz minden, ami fából, egyedileg készül: különböző tésztamintázó, bordázó eszközök. A közelmúltban volt szerencsém megismerni egy nagyon tehetséges, fiatal faművest. Most közös projekten dolgozunk, és hamarosan megmutatjuk munkánk gyümölcseit.

Mi a jó házi tészta titka?

Amikor az alapanyagokon kívül belegyúrjuk a szeretetünket. Nagyon fontos hozzávaló, a legfontosabb.

Hol tartasz workshopokat és hogy lehet jelentkezni?

Mostanra úgy alakult, hogy országszerte, ahová hívnak minket. A Csipet Kiadóval közösen szervezzük a tanfolyamokat. Anya-lánya szakácskönyvkiadó. Egy újságíró anya és a gasztronómiáért rajongó lánya közös álma. Akár manufaktúra is lehetnének, olyan picik. Az ötlet kipattanásától kezdve, a megtervezésen, a fotózáson és a szöveggondozáson át, a papírválasztásig mindenben ők ketten döntenek, sőt még a megrendelt könyveket is maguk csomagolják. A legnagyobb bizalomban és újító szellemben dolgoznak és dolgozunk együtt. Igazi Csipet Csapat vagyunk, hasonló értékekkel és célokkal. Felkérésükre most könyvet írok, vagyis inkább gyúrok. Májusban Keszthelyen és Szegeden tésztázhat velem, aki akar…

Blog: tisztateszta.blog.huFacebook/tisztateszta

Instagram: @tisztateszta