Ha igazán jó kenyeret ettél már…

2016. augusztus 19.
Méghozzá a legjobb kenyereket a legjobb pékségekből. Augusztus 20-án újra Kenyér lelke fesztivál – immár másodjára –, azaz a hagyományosan sütők találkozója, amelyen végigkóstolhatunk egy sor foszlós, ropogós, mennyei ízű kenyeret, félbarnákat, teljes kiőrlésűeket, bagetteket, croissant-okat. Szóval ünnep a javából.

Augusztus 20-án a Margitutcakilencben rendezik meg a második, hagyományosan kenyeret készítők találkozóját Budapesten. Az egyik legfontosabb célja a szervezőknek, hogy a kenyér szerelmeseit összehozzák egy alkalommal évente, ahol megismerhetik egymást és kicserélhetik egymás között tapasztalataikat. A találkozóra csak olyan kenyereket várnak, amelyek természetes alapanyagokból és kovásszal készültek.

A profik közé idén is Magyaroszág legjobb kenyereit sütő pékségeit hívták meg, de elfogadnak nevezéseket is. A rangos gasztronómiai zsűri döntése alapján a meghívottak a következők: Pipacs, Pékműhely, Jacques Liszt, Marmorstein, Panificio il Basilico, Artizán, Nova pékség, Inez Bagel shop, Panelpék, Kiskovász pékség, Pallag Spájz, Kemence pékség, Csepregi pékség, Akademia Italia Budapest, Kenyérzsák

Az otthon sütők kategóriájába pedig bárki jelentkezhetett, aki nem cégszerűen süt kenyeret. A tavalyi tapasztalat alapján, mivel ebben az osztályban túl sok volt a jelentkező, ezért egy előre meghirdetett időpontban előselejtezőt tartottak, így augusztus 20-án már csak 15 otthon sütő szállhat versenybe.

Négy kategória van, amiben szabadon indulhat bárki. Ez a félbarna kenyér, a teljes kiőrlésű kenyér, a bagett és croissant. A legjobbnak találtatott alkotásokat a szakmai zsűri oklevéllel jutalmazza. Mind a négy kategóriában csak egyetlen jelöltet illet meg a zsűri elismerése, aki ezt az oklevelet egy évig szabadon használtatja, egészen a következő versenyig bezárólag.

Otthonsütők versenye: 10.00–12.00 h, eredményhirdetés: 12.30
Pékségek versenye: 13.00–15.00 h, eredményhírdetés: 15.30

A zsűri tagjai idén: Molnár B. Tamás, Heiszler Olivér, Libor Mária, Mogyorósi Gábor, Uj Péter, Pesti István, Benkő Zoltán, Mautner Zsófia.

Játék és muzsika

Mivel a Kenyér Lelke fesztivál a verseny mellett fontos augusztus 20-i helyszín kíván lenni, ezért idén már egész napos programokkal készülnek. A zenei színpadon óránként váltja egymást a Creme de la Pop, Broders, Korai Acoustic, Harmonia Garden, Lakatos Mónika Folk trió . A gyerekek játékos formában készíthetnek kis kenyereket a Miele gasztroszigetén, egy eredeti, hordozható malom és egy kemence biztosítja a hagyományos sütő eljárások bemutatását.

Huszár Krisztián séf szabadtéri konyhával készül, a Fröccsök és jó borok a Bortársaság jóvoltából érkeznek és az eseménynek otthont adó, rendkívül hangulatos Margitutcakilenc is a megszokott magas színvonalon kínál ételeket, italokat az érdeklődőknek. A műsorvezető idén is a fesztivál egyik szervezője Till Attila lesz. A megnyitó beszédet Vajda József (Pékműhely) fesztivál alapító tartja.