TestSzobrászat, avagy a testtartás harmonizálása

2016. augusztus 28.
Hallottatok már a testszobrászatról? Utánajártunk mi is a lényege a testtartás harmonizálásának.

A TestSzobrászat egy holisztikus kezelési módszer, amely az izmokra, mint összefüggő, egész testre kiterjedő rendszerre tekint. Az izmokat a test egészében a kötőszöveti hártya burkolja, amely ha feszes és rugalmatlan, akkor nem hagy elég mozgásteret az izmoknak, melynek következtében az évek alatt hanyag testtartás, majd mozgásszervi panaszok alakulhatnak ki. A TestSzobrászat egy új kezelési módszer, amelynek alapját a Thomas W. Myers által kidolgozott Anatomy Trains (Anatómiai vonalak) című kötet adja. Egyfajta kötőszöveti mélymasszázs, melynek célja egy olyan, harmonikus testtartás kialakítása, aminek fenntartása automatikus, és nem igényel sem koncentrációt, sem más energia-befektetést. A kezelések személyre szabottak, és általában három vagy tizenkét alkalmasak, melyek alatt a test újra megtanulja felépíteni statikailag önmagát. Szerencsés Ferenc, a Manuálisterápia rendelő testszobrásza szerinte innen senki nem megy haza ugyanabban a testben, mint amiben jött.

Maratoni kezelés, mert csak így van értelme

Először azt hittem rosszul hallok, hogy egy kezelés átlagos ideje két óra. Kinek van ennyi szabadideje manapság – morfondíroztam magamban. Aztán amikor jobban elgondolkodtam a dolgon, rájöttem, hogy ez a nagy baj a fővárosban (is): mindenki rohan, és saját magára sincs elég ideje. Aztán amikor évek múltán a reuma, a dereka, vagy a porckorong ágynak dönti az illetőt, akkor elgondolkodhat a világ és leginkább a saját dolgairól. Akkor viszont nem választhatja meg az időt, amit magára, és magával kell eltöltenie. Szóval a maratoni kezelésre azért van szükség, mert a speciális fogások hatására, mely többé-kevésbé a test összes izmát érinti, az izmokat körülvevő kötőszöveti hártya (fascia) újraszerveződik, ahol kell, megnyúlik, ahol szükséges idomul, hogy a benne található izom szabadon tudjon mozogni.

Miért van szükség a fényképekre?

A kezelés alatt összehangolódnak a test izmai, újraszerveződnek a struktúrák, és alapjaiban változik meg a testtartás, ezáltal az egész ember kisugárzása. Mozgása harmonikusabb, a test összképe pedig esztétikusabb lehet. A kezelés előtt és után fényképek készülnek, kizárólag a páciens részére, hiszen így dokumentálják, mutatják meg a változásokat. Először el sem akartam hinni, hogy én vagyok azokon a fényképeken. A fejem előre dőlt, a nyakam és a tarkóm között kezdődő púp domborodott, a vállaim előre estek, a hátam görnyedt volt, miközben én azt éreztem, hogy „kényelmesen” állok, minden bizonnyal egyenesen. A rideg valóság azonban teljességgel mást mutatott, kijózanító hatása volt. A fényképeken jól látszottak az egyes kezelések utáni döbbenetes változások. Már a második kezelés után látszott, hogy másképp tartom a fejem, a térdeim pedig egyenesebben állnak. Az „aha” élmény azonban az utolsó, harmadik kezelést követően készült fotókon látszottak a legjobban, amelyeket együtt néztünk meg és elemeztünk ki a kezelés végén.

Fontos a bizalom és a tudás

A TestSzobrász kezelések alkalmával az volt az érzésem, hogy teljesen biztonságban vagyok, a testemet érintő kezek pontosan tudják, melyik izmom hol kezdődik, hol végződik, hol és hogyan kapcsolódik a csontjaimhoz, az inakhoz. Fontos szempont ez, hiszen csak a szakértő által alkalmazott kezelések lehetnek felelősek. Ahhoz, hogy a testtartásom átalakuljon, ahhoz én is kellettem, hiszen ez a kezelés nem a relaxációról szól, itt aktívan nekem is részt kell vennem a munkában, melynek eredményeképpen kiegyenlítődtek az erőviszonyok a testemben. Lenyűgözött az a tudás, és tapasztalat, melynek Ferenc gyógytornászként és manuál-terapeutaként birtokában van, és nem utolsó sorban az az alázat, ahogyan a TestSzobrászatot, mint alternatív gyógyító lehetőséget alkalmazza.

Amikor a fájdalom megszűnése egyfajta mellékhatás

Ferenc, az első találkozásunkkor azt is elmondta, hogy a TestSzobrászat elsődleges célja a testtartás harmonizálása, újraszervezése, nem pedig a tünetek kezelése, és mindenkinél más és más az elérhető eredmény. Mivel minden ember egy saját világ, a maga teljességében értelmezhető rendszer, ezért nem lehet garantálni a változás fokát, hiszen ez teljességgel egyéni, mint ahogyan az is teljes mértékben az egyénen múlik, hogy mit is kezd a kialakult változással. Az azonban bizonyos, hogy a test meg fogja mutatni azt az utat, mely számára a legtökéletesebb legyen az majd egy mozgásforma, vagy egyszerűen az új testtartás. A testtartás megváltozása mellett a mozgásszervi panaszok akár meg is szűnhetnek, és ez egyfajta pozitív mellékhatása a kezelésnek. Amikor ezeket a sorokat írom, már nem ülök görnyedt háttal, a monitor felé tolt fejjel. Egyenes a gerincem, és erre nem kell percről percre emlékeztetnem magam.

www.manualisterapia.hu

Szöveg: Schütz Gabriella