Mindenki tudja, hogy halat enni egészséges, mégis csak ritkán kerül az asztalunkra. Pedig igazából számos halétel elkészítése gyors és nagyon egyszerű. Sokakat talán a beszerzés tart vissza, azonban a piacokon elérhetőek jó minőségű, magyarországi származási helyű halak, a szupermarketekben pedig egyre szélesebb a választék tengeri halakból is. Érdemes kipróbálni többfélét, például ezt a pofonegyszerű pisztrángot, a kedvenc fetás zöldborsó-krémemmel és a Jamie Oliver egyik korai könyvéből származó diós tormakrémmel.
Grillezett pisztráng fetás zöldborsókrémmel és diós tormakrémmel
(2 főre)
Hozzávalók:
2 nagyobb krumpli
2 ek napraforgóolaj
2 kb. 200 grammos pisztráng
3 gerezd fokhagyma
só, bors
1 ek olívaolaj
1 ek vaj
A zöldborsókrémhez:
200 gramm fagyasztott zöldborsó
2 gerezd fokhagyma
70 gramm fetasajt
1 ek tejföl
kevés só, bors
A diós tormakrémhez:
1 marék dió
2 ek tormakrém (ízlés szerint enyhe vagy csípős, de használhatunk frissen reszelt tormát is)
2 ek tejföl
só, fehér bors
Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, majd a krumplikat megpucoljuk és 2 cm-es kockára vágjuk. Egy hőálló tálba tesszük, összekeverjük a napraforgóolajjal, és kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve ízlés szerint sózzuk.
Amíg a krumpli sül, elkészítjük a mártásokat és a halat. A diót egy száraz serpenyőben megpirítjuk, majd apróra vágva hozzáadjuk a tormakrémhez, és a tejfölhöz. Összekeverjük, majd ízesítjük sóval és fehér borssal.
A zöldborsót egy evőkanál olívaolajjal, sóval és a felaprított fokhagymával együtt serpenyőbe tesszük, és közepes lángon fedő alatt puhára pároljuk kb. 7 perc alatt. Amikor kész, áttesszük egy magas falú tálba, hozzáadjuk a fetát, és botmixerrel pürésítjük.
A krémeket hűtőbe tesszük amíg elkészítjük a halakat. Ehhez a pisztrángokat beirdaljuk, sózzuk, majd a felszeletelt fokhagymagerezdeket a beirdalt húsba tesszük. Egy serpenyőben felmelegítjük az olajat és a vajat, majd oldalanként 5-5 perc alatt megsütjük a halakat. Egy szelet citrommal, a krémekkel és a sült krumplival tálaljuk.