A gasztronómia védőszentjei beköltöznek a Gellértbe

2016. november 11.
Idén az újbor bíráját, a szőlősgazdák védőszentjét, azaz Szent Mártont és a gasztronómia védőszentjeit idézi meg az ország legizgalmasabb Márton napi programsorozatán a Danubius Hotel Gellért november 10-13. között. Mások mellett a cseh sörök, a szakácsok, pincérek, az érlelt sajtok és a szőlőművesek védőszentjeinek mítosza lengi majd be a patinás szállodaépület összes termeit, ahol izgalmas étkekkel, nedűkkel és programokkal várják a vendégeket.

Az idei évben fordulóponthoz érkezett a Gellért Szálló méltán közismert borfesztiválja, hiszen névadója születésének 1700. évfordulója tiszteletére Szent Márton-emlékévet ünneplünk 2016-ban. Ennek apropóján pedig a Szent Gellértről elnevezett szálloda hagyományos, és immár négy naposra nőtt VI. Márton napi Borfesztiválja a gasztronómia és művészetek számos szentjét is megidézi. Ezúttal minden eddiginél különlegesebb élményben lesz részünk: nemcsak a legjobb borokat és a hozzájuk illő ételeket kóstolhatjuk, hanem többek között azt is megtudhatjuk, ki a szakácsok, vagy az érlelt sajtok védőszentje.

November 10-én Szent Vencel, a cseh sörök védőszentje őrködik a sörnek szentelt nulladik nap programjai felett, amikor is bemutatkoznak majd a Zirci Apátság 300 éves szakértelmét megőrző manufaktúrájának sörkülönlegességei, és egy gourmet sörvacsora is várja az érdeklődőket. Katona Csaba történésszel egy sörtörténeti túrán vehetünk részt, bebarangolva a szálloda jeles lakosztályait, ahol egykor államelnökök, filmsztárok, művészek laktak.

Pénteken és szombaton változatos és válogatott borászatokkal, gasztrokiállítókkal, koncertekkel és kortárs művészeti kiállítással, sajtkurzussal, bortúrával és egy szenzációs borvacsorával kecsegtet a borfesztivál, melynek háziasszonya Mautner Zsófia és a főszereplők az ország csúcséttermeinek képviselői lesznek.

Mindkét nap megnyílik a Gellértben az egyedülálló Lakosztályétterem, és a Dunára néző panorámás luxuslakosztály kiváló keretet ad majd a Michelin csillagos séf, Pesti István Dom Perignon és fekete szarvasgomba elképzelésének.
Vasárnap a már hagyományos Sunday Brunch ad méltó zárást az idei VI. Márton napi Borfesztiválnak a Gellértben.
S hogy a szentekről részletesen is megemlékezzünk: velünk lesz a szállodában Szent Gellért, mint Budapest és a szálloda védőszentje, Szent Márton, mint az újbor bírája, a ló és lúdtartók, szőlőtermelők védőszentje. Ott lesz Szent Vencel, mint a cseh sör védőszentje, Római Szent Lőrinc, mint a szakácsok védőszentje, Szent Márta, mint a szolgálók, háziasszonyok, szakácsok, pincérek, pincérnők védőszentje, Szent Vince, mint a szőlőművesek védőszentje, Kildare-i Szent Brigit, mint az érlelt sajtok védőszentje, Szent Cecília, mint a zene és zenészek védőszentje és Szent Lukács, mint a képzőművészek védőszentje is. Mindezek után elmondhatjuk, a Gellért ismét szenzációs programsorozattal vár bennünket a VI. Márton napi Borfesztiválon, november 10. és 13. között.

Részletes információk: borfesztivalgellert.hu