Farfalle sült padlizsánnal a leggyorsabb paradicsomszósszal

2016. november 17. |

A stresszmentes főzés egyik alapvető eleme a főtt, olasz tészta paradicsomszósszal. Bloggerünk, Füge Kata (Futureater) eheti receptjében sült padlizsánt ajánl a klasszikus paradicsomos tészta mellé, és közben elárulja e gyönyörű zöldség bombabiztos elkészítésének titkát is.

Ez a tészta pontosan az az étel, ami mellett az ember igazán kikapcsolhat. Egyszerű elkészítés, csodálatosan finom ízek, ráadásul a mennyiségeket könnyen lehet emelni, ha nagyobb társaságot látunk vendégül. A padlizsánt illetően különböző iskolák léteznek, nekem mindenesetre az a tapasztalatom, hogy ha felhasználás előtt nem sózom be a feldarabolt zöldséget és nem várok legalább 15-20 percet (amíg jól látható nedvesség keletkezik a padlizsánszeletek felületén), akkor bizony keserű lesz az étel. Persze ha valaki nem rajong a padlizsánért, készítheti a receptet cukkinivel, vagy esetleg kolbászkarikákkal is.

Farfalle sült padlizsánnal és a leggyorsabb paradicsomszósz

(2 főre)

20 dkg farfalle
1 közepes padlizsán
3 gerezd fokhagyma
1 tk szárított chili
1 púpos ek paradicsomsűrítmény

kevés friss bazsalikom
½ tk szárított oregano
1 merőkanálnyi a tésztafőzésből maradt vízből
frissen őrölt bors
olívaolaj
napraforgóolaj
petrezselyem
parmezán vagy mozarella

A padlizsánt 2 cm-es karikákra vágjuk, egy tányérra rendezzük, és a szeletek mindkét oldalát alaposan besózzuk. Kb. 20 perc múlva barnás folyadékcseppek keletkeznek a szeleteken, ekkor folyó víz alatt lemossuk, majd konyhai papírtörlővel szárazra töröljük a padlizsánt.

A tésztát nagy lábasnyi forró, sós vízben főzzük a csomagoláson szereplő ideig, közben gyakran megkeverjük (a főzővízbe nem szükséges olajat tenni, azonban ahogy betesszük a tésztát a vízbe, azonnal el kell kezdeni a kevergetést).

Amíg a tészta fő, elkezdjük a paradicsomszószt: egy kis lábasba tesszük a felaprított fokhagymát, sót, a chilit és 1 ek olívaolajat, majd kis lángon addig hevítjük, amíg a fokhagyma illatozni kezd. Ekkor hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt, átkeverjük, majd hozzáöntünk egy merőkanálnyit a tészta főzővizéből. Hozzáadjuk a borsot, a bazsalikomot és az oregánót, majd lefedve 5-10 perc alatt készre főzzük.

A padlizsánt falatnyi kockákra vágjuk, és serpenyőben hevített napraforgóolajon kevés sóval megpirítjuk (érdemes két részletben csinálni, hogy elférjen a padlizsán).

Végül összeállítjuk az ételt: a kifőtt tésztára halmozzuk a paradicsomszószt és a sült padlizsánkockákat, megszórjuk petrezselyemmel, végül tekintélyes mennyiségű frissen reszelt parmezánnal (ha ez nincs kéznél, mozarella is remekül illik hozzá).

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Életmód

We love… kedvenceink a héten – László Krisztina cako

We love… kedvenceink a héten – László Krisztina