Farfalle sült padlizsánnal a leggyorsabb paradicsomszósszal

2016. november 17.
A stresszmentes főzés egyik alapvető eleme a főtt, olasz tészta paradicsomszósszal. Bloggerünk, Füge Kata (Futureater) eheti receptjében sült padlizsánt ajánl a klasszikus paradicsomos tészta mellé, és közben elárulja e gyönyörű zöldség bombabiztos elkészítésének titkát is.

Ez a tészta pontosan az az étel, ami mellett az ember igazán kikapcsolhat. Egyszerű elkészítés, csodálatosan finom ízek, ráadásul a mennyiségeket könnyen lehet emelni, ha nagyobb társaságot látunk vendégül. A padlizsánt illetően különböző iskolák léteznek, nekem mindenesetre az a tapasztalatom, hogy ha felhasználás előtt nem sózom be a feldarabolt zöldséget és nem várok legalább 15-20 percet (amíg jól látható nedvesség keletkezik a padlizsánszeletek felületén), akkor bizony keserű lesz az étel. Persze ha valaki nem rajong a padlizsánért, készítheti a receptet cukkinivel, vagy esetleg kolbászkarikákkal is.

Farfalle sült padlizsánnal és a leggyorsabb paradicsomszósz

(2 főre)

20 dkg farfalle
1 közepes padlizsán
3 gerezd fokhagyma
1 tk szárított chili
1 púpos ek paradicsomsűrítmény

kevés friss bazsalikom
½ tk szárított oregano
1 merőkanálnyi a tésztafőzésből maradt vízből
frissen őrölt bors
olívaolaj
napraforgóolaj
petrezselyem
parmezán vagy mozarella

A padlizsánt 2 cm-es karikákra vágjuk, egy tányérra rendezzük, és a szeletek mindkét oldalát alaposan besózzuk. Kb. 20 perc múlva barnás folyadékcseppek keletkeznek a szeleteken, ekkor folyó víz alatt lemossuk, majd konyhai papírtörlővel szárazra töröljük a padlizsánt.

A tésztát nagy lábasnyi forró, sós vízben főzzük a csomagoláson szereplő ideig, közben gyakran megkeverjük (a főzővízbe nem szükséges olajat tenni, azonban ahogy betesszük a tésztát a vízbe, azonnal el kell kezdeni a kevergetést).

Amíg a tészta fő, elkezdjük a paradicsomszószt: egy kis lábasba tesszük a felaprított fokhagymát, sót, a chilit és 1 ek olívaolajat, majd kis lángon addig hevítjük, amíg a fokhagyma illatozni kezd. Ekkor hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt, átkeverjük, majd hozzáöntünk egy merőkanálnyit a tészta főzővizéből. Hozzáadjuk a borsot, a bazsalikomot és az oregánót, majd lefedve 5-10 perc alatt készre főzzük.

A padlizsánt falatnyi kockákra vágjuk, és serpenyőben hevített napraforgóolajon kevés sóval megpirítjuk (érdemes két részletben csinálni, hogy elférjen a padlizsán).

Végül összeállítjuk az ételt: a kifőtt tésztára halmozzuk a paradicsomszószt és a sült padlizsánkockákat, megszórjuk petrezselyemmel, végül tekintélyes mennyiségű frissen reszelt parmezánnal (ha ez nincs kéznél, mozarella is remekül illik hozzá).