Grillezett pisztráng fetás zöldborsókrémmel és diós tormakrémmel

2016. november 10.
Halat enni nem csak azért kell, mert egészséges, hanem azért is, mert a különféle halfajtákból válogatva izgalmas új ízek kerülhetnek az asztalunkra. Bloggerünk, Füge Kata elsőként egy isteni grillezett pisztráng receptjét osztja meg veletek, amihez ráadásul jár kétféle fantasztikus mártogatós is: egy fetás zöldborsókrém és egy diós tormakrém!

Mindenki tudja, hogy halat enni egészséges, mégis csak ritkán kerül az asztalunkra. Pedig igazából számos halétel elkészítése gyors és nagyon egyszerű. Sokakat talán a beszerzés tart vissza, azonban a piacokon elérhetőek jó minőségű, magyarországi származási helyű halak, a szupermarketekben pedig egyre szélesebb a választék tengeri halakból is. Érdemes kipróbálni többfélét, például ezt a pofonegyszerű pisztrángot, a kedvenc fetás zöldborsó-krémemmel és a Jamie Oliver egyik korai könyvéből származó diós tormakrémmel.

Grillezett pisztráng fetás zöldborsókrémmel és diós tormakrémmel

(2 főre)

Hozzávalók:

2 nagyobb krumpli

2 ek napraforgóolaj

2 kb. 200 grammos pisztráng

3 gerezd fokhagyma

só, bors

1 ek olívaolaj

1 ek vaj

 

A zöldborsókrémhez:

200 gramm fagyasztott zöldborsó

2 gerezd fokhagyma

70 gramm fetasajt

1 ek tejföl

kevés só, bors

 

A diós tormakrémhez:

1 marék dió

2 ek tormakrém (ízlés szerint enyhe vagy csípős, de használhatunk frissen reszelt tormát is)

2 ek tejföl

só, fehér bors

Elkészítés:

A sütőt 180 fokra előmelegítjük, majd a krumplikat megpucoljuk és 2 cm-es kockára vágjuk. Egy hőálló tálba tesszük, összekeverjük a napraforgóolajjal, és kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve ízlés szerint sózzuk.

Amíg a krumpli sül, elkészítjük a mártásokat és a halat. A diót egy száraz serpenyőben megpirítjuk, majd apróra vágva hozzáadjuk a tormakrémhez, és a tejfölhöz. Összekeverjük, majd ízesítjük sóval és fehér borssal.

A zöldborsót egy evőkanál olívaolajjal, sóval és a felaprított fokhagymával együtt serpenyőbe tesszük, és közepes lángon fedő alatt puhára pároljuk kb. 7 perc alatt. Amikor kész, áttesszük egy magas falú tálba, hozzáadjuk a fetát, és botmixerrel pürésítjük.

A krémeket hűtőbe tesszük amíg elkészítjük a halakat. Ehhez a pisztrángokat beirdaljuk, sózzuk, majd a felszeletelt fokhagymagerezdeket a beirdalt húsba tesszük. Egy serpenyőben felmelegítjük az olajat és a vajat, majd oldalanként 5-5 perc alatt megsütjük a halakat. Egy szelet citrommal, a krémekkel és a sült krumplival tálaljuk.