Ezeket az ételeket adhatod a kutyádnak, és ezeket nem

2017. január 27.
A legtöbben a legjobbat szeretnénk kedvenceinknek, és hajlamosak lehetünk azt gondolni, hogy ami nekünk finom és egészséges, az a kutyánknak is jót tesz majd. Érdemes azonban tájékozódni, mielőtt megosztanánk hűtőnk tartalmát háziállatunkkal.

Vannak, akik a méregdrága tápokra, vannak akik a házi kosztra esküsznek, és vannak olyanok, akik egyszerűen nem bírják megállni, hogy ne osszák meg ebédjüket kedvencükkel. És bár a szándék nyilvánvalóan jó, a végeredmény egyáltalán nem biztos, hogy az, hiszen sok általunk előszeretettel fogyasztott étel kimondottan veszélyes lehet a kutyák szervezetére nézve. Elmondjuk, mit ehetnek a kedvencek, és mi az, amit semmiképpen ne adjunk nekik.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Amit igen…

Csirke: Ha ilyen jó dolga van a kutyának, áldásunk rá! A főtt csirkehús finom és tápláló csemege a kutyák számára, de arra figyeljünk, hogy a megfőtt csontot ne adjuk oda nekik!

Répa: Rengeteg benne a rost, és az A-vitamin, ráadásul a nyers répa rágcsálása még a kutya fogaira is jó hatással lehet. Persze csak ha hajlandóak megenni…

Joghurt: Dugig van proteinnel és kalciummal, és emésztést segítő összetevőkkel, ezért a jó minőségű joghurt jó hatással lehet a kutyák emésztőrendszerére. Figyeljünk rá, hogy sovány, nem ízesített, natúr verziót adjunk nekik!

Tojás: Nyersen és főzve is adhatjuk a kutyáknak, sőt, még a tojáshéj is mehet (ha nyers tojásról van szó) ez ugyanis kimondottan jót tehet a kutyák csontjainak, sőt, még a bundájuk is szép fényes lesz tőle. A nyers tojással azért mindenképpen óvatosan bánjunk – a baktériumok miatt akár ételmérgezés is felléphet – ellenőrizzük a tojást, és mértékkel adagoljuk.

Alma: Csak magok és csutka nélkül, de az alma mehet a kutyáknak is! Mértékkel banánt is fogyaszthatnak, ahogy különböző bogyós gyümölcsöket (például áfonyát vagy málnát) is.

Lazac: Nem valami életszerű, de ha felmerülne a kutya vacsoraopciójaként, a lazac is zöld lámpát kaphat. Tele van Omega-3 zsírsavakkal, és amilyen egészséges nekünk, úgy a kutyák szervezetére is jó hatással van. Ugyanakkor ügyeljünk rá, hogy ne adjuk nyersen az állatoknak, hiszen a nyers húsok, halak fogyasztása nem ajánlott számukra.

Amit semmiképpen se…

A szőlő és a mazsola mérgezőek a kutyák számára, de az emberek kedvenc szuperétele, az avokádó sem tesz jót nekik. Tiltólistán van a hagyma és a fokhagyma is, bármi, amiben só illetve cukor van, és magától értetődő módon az alkohol és a kávé, tea, vagy más koffeines italok is. És bármennyire aranyos a kutyánk, ne adjunk neki csokoládét – ha meg akarjuk jutalmazni, válasszunk nekik készült jutalomfalatokat!