Rendhagyó vasárnapi ebéd 20 perc alatt – csicseriborsós shakshuka

2017. január 29. |

A „közel-keleti lecsó” néven  is ismert shakshuka már nálunk is állandó szereplője a hummuszbárok étlapjainak, de otthon valószínűleg a legtöbben inkább a magyaros lecsót készítik. Pedig nagyon is érdemes kipróbálni az izgalmas ízű shakshukát.

A lecsós asszociáció a shakshuka esetében nem véletlen, hiszen ez is egy könnyed, zöldséges-paradicsomos étel. A fogás különlegessége azonban az izgalmas fűszerezésben rejlik: ettől kapja meg a jellegzetes, keleties ízt, és ettől lesz még inkább melegítő, tápláló étel. Ebbe a változatba csicseriborsó kerül, de gyakran készül tojással, vagy más feltétekkel. Ropogós pitával a legfinomabb!


Fotó: Profimedia – Red Dot

Hozzávalók:

1 evőkanál olíva olaj
½ csésze apróra vágott mogyoróhagyma
½ piros kaliforniai paprika felvágva
3 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 paradicsomkonzerv
3 evőkanál paradicsompüré
1 evőkanál juharszirup (vagy kókuszcukor)
2 teáskanál őrölt édes paprika
1 teáskanál kömény
2 teáskanál chilipor
¼ teáskanál fahéj
2 csésze főzött csicseriborsó átmosva és lecsepegtetve

friss petrezselyem és koriander a tálaláshoz

Elkészítés:

Egy nagyobb, magasfalú serpenyőben hevítsünk olajat és futtassuk meg rajta a hagymát, a paprikát és a fokhagymát 4-5 percig, míg elkezd illatozni.

Adjuk hozzá a paradicsomot, a juharszirupot és a fűszereket, és alaposan keverjük át! Közepes lángon forraljuk fel, majd néhány percig, folyamatos kevergetés mellett főzzük!

Ha szeretjük a rusztikusabb, darabos textúrát, nyugodtan hagyjuk így, de ha krémesebbre akarjuk, botmixerrel pürésíthetjük kicsit!

Adjuk hozzá a csicseriborsót, és alacsony lángon főzzük még néhány percig!

Friss petrezselyemmel és korianderrel megszórva, egy gerezd citrommal és forró pitával tálaljuk!

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Életmód

Kreatív workshopok karácsony előtt dekor

Kreatív workshopok karácsony előtt