Alpakaterápia – A legfélénkebbeken is segít

2017. január 31. |

Segítsünk, hogy segíthessenek: a békés és barátságos alpakák olyanok lelkét is megsimogatják, akik más terápiás állattól megijednének.

Pumukli és Cleopátra, a két terápiás alpaka, a Baráthegyi Majorságban él: Magyarországon egyedülálló módon segítenek a fogyatékossággal élő, főleg autista gyereknek, akik különösen nehezen teremtenek kapcsolatot a külvilággal. Számukra ugyanis riasztó lehet akár a terápiás kutya is a közvetlenségével vagy a terápiás ló, már csak a méretéből adódóan is – a dél-amerikai, háziasított tevefélék azonban a legfélénkebb gyerek szerint is „aranyosak”.

A békés és barátságos alpakák nem siettetik vagy kényszerítik a figyelmet, emellett rendkívül tanulékonyak és engedelmesek. A hiperaktív, Down-szindrómás, értelmileg akadályozott gyerekek állapotára is jótékony hatással van az alpakaterápia.

Különleges terápia

A rehabilitációs majorságot létrehozó, s hazánkban ezt a különleges, külföldön már elismert terápiát meghonosító Szimbiózis Alapítvány évtizedek óta komplex programokkal segíti a fogyatékossággal élő, s különösen az értelmileg akadályozott és autizmussal élő embereket.

A civil kezdeményezések támogatásra létrejött adjukössze.hu oldalon most arra gyűjtenek, hogy legalább 20 sérült gyermeknek segíthessenek az alpakák terápiás foglalkozásokon. Így olyanok mindennapjait tehetik szebbé, akiknek egy összebújással, simogatással, kisebb-nagyobb feladatokkal töltött terápiás alkalom nem is gondolnánk, mennyi pozitívumot adhat! Az alpakák simogatása, a velük való kirándulás, kisebb feladatok elvégzése különleges élményt, nyugalmat, kontroll érzetet biztosít, növeli az önbizalmat, önbecsülést, segíti a kapcsolatteremtést, oldja a depressziót, javítja a hangulatot – olyanoknak, akiknek máshogy nem is lenne módja lenne erre.

Mindössze háromezer forint

3000 forint adományból már egy gyerekcsoport eljut az alpakákhoz, ötezer forint támogatás pedig elég arra, hogy a terapeuták egy órát foglalkozzanak a gyerekekkel.
Az alpakákon nem múlik ¬– segítsünk hát, hogy még több fogyatékkal élő gyerek találkozhasson Pumuklival és Cleopátrával!

Részletek itt.

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Életmód

Kreatív workshopok karácsony előtt dekor

Kreatív workshopok karácsony előtt