Alpakaterápia – A legfélénkebbeken is segít

2017. január 31.
Segítsünk, hogy segíthessenek: a békés és barátságos alpakák olyanok lelkét is megsimogatják, akik más terápiás állattól megijednének.

Pumukli és Cleopátra, a két terápiás alpaka, a Baráthegyi Majorságban él: Magyarországon egyedülálló módon segítenek a fogyatékossággal élő, főleg autista gyereknek, akik különösen nehezen teremtenek kapcsolatot a külvilággal. Számukra ugyanis riasztó lehet akár a terápiás kutya is a közvetlenségével vagy a terápiás ló, már csak a méretéből adódóan is – a dél-amerikai, háziasított tevefélék azonban a legfélénkebb gyerek szerint is „aranyosak”.

A békés és barátságos alpakák nem siettetik vagy kényszerítik a figyelmet, emellett rendkívül tanulékonyak és engedelmesek. A hiperaktív, Down-szindrómás, értelmileg akadályozott gyerekek állapotára is jótékony hatással van az alpakaterápia.

Különleges terápia

A rehabilitációs majorságot létrehozó, s hazánkban ezt a különleges, külföldön már elismert terápiát meghonosító Szimbiózis Alapítvány évtizedek óta komplex programokkal segíti a fogyatékossággal élő, s különösen az értelmileg akadályozott és autizmussal élő embereket.

A civil kezdeményezések támogatásra létrejött adjukössze.hu oldalon most arra gyűjtenek, hogy legalább 20 sérült gyermeknek segíthessenek az alpakák terápiás foglalkozásokon. Így olyanok mindennapjait tehetik szebbé, akiknek egy összebújással, simogatással, kisebb-nagyobb feladatokkal töltött terápiás alkalom nem is gondolnánk, mennyi pozitívumot adhat! Az alpakák simogatása, a velük való kirándulás, kisebb feladatok elvégzése különleges élményt, nyugalmat, kontroll érzetet biztosít, növeli az önbizalmat, önbecsülést, segíti a kapcsolatteremtést, oldja a depressziót, javítja a hangulatot – olyanoknak, akiknek máshogy nem is lenne módja lenne erre.

Mindössze háromezer forint

3000 forint adományból már egy gyerekcsoport eljut az alpakákhoz, ötezer forint támogatás pedig elég arra, hogy a terapeuták egy órát foglalkozzanak a gyerekekkel.
Az alpakákon nem múlik ¬– segítsünk hát, hogy még több fogyatékkal élő gyerek találkozhasson Pumuklival és Cleopátrával!

Részletek itt.