Legyél te is parfümőr!

2017. február 01.
Imádom az illatokat, a különböző eszenciákat, talán ezért is tanultam franciául, majd kezdtem el az illóolajokról, később a természetes parfümériáról tanulni. Amikor megláttam a Parfüm nevű vadonatúj társasjátékot, tudtam, hogy ki kell próbálnom. Kicsit sem csalódtam, sőt az első játék alkalmával rögtön három menetet lenyomtunk a kölykökkel. Ja, egyébként a játék 2016-ban az év társasjátéka díjjal is büszkélkedhet.

Eszenciából parfümöt

A játék nevéhez hűen az illatok és a parfümök világába kalauzolja el a játékosokat. A cél, hogy a kiválasztott eszenciákból, nevezetesen a rózsából, levendulából, ibolyából, vaníliából és bergamottból különböző illatkompozíciókat állítsunk össze, majd azok segítségével parfümöket kreáljunk. A megalkotott parfümöket aztán eladhatjuk a parfümériákba érkező vásárlóknak, természetesen az ízlésük szerint, a megmaradt készletekből pedig akár kiárusítást is rendezhetünk. Végül persze a leggazdagabb parfümőr nyer.

Faragott kis üvegcsék, és pompás rajzolat

Nagy izgalommal bontottam ki a játék dobozát, és elámultam a gyönyörű kidolgozáson. Minőségi játékról van tehát szó, melyet öröm kézbe venni. A kis üvegcséket fából faragták ki, a parfümöket megvásároló hölgyek és urak bámulatos rajzolatú ruhákba öltözve sietnek a parfümériákba. A tábla rajzolata is pompás, mely számomra a barokk korszakát idézi.

Ismereteket is közvetít

Tetszett nagyon az eredeti ötlet, miszerint a játékosokat az illatok lenyűgöző világába csábítja a társasjáték. Üdvözöltem a kidolgozás mellett azt is, hogy valódi, a parfümőrök által használt virág eszenciákkal dolgoznak a játékosok, melyeket lepárlással nyernek ki az adott virágból, csak úgy mint a való életben, majd ezekből az extraktumokból kell előállítaniuk – persze nem szó szerint – a fej, a szív és a láb jegyet, melyek egy igazi parfüm fő komponensei is egyben. A játék során tehát nem csak nagyon jól szórakozunk, hiszen az izgalmas játékmenet, stratégiai érzéket és előre gondolkodást is megkíván, de mindemellett érdekes kultúrtörténeti ismereteket, információkat adhatunk át a gyerekeknek, már akit ez érdekel. Az én lányaim nagyon élvezték, hogy a játék közben meséltem nekik XIV. Lajosról, a Napkirályról, aki ugyan nem fürdött, a kezét is csak lespriccelte reggelente vízzel, viszont mohón parfümözte magát, sőt még a kutyáját is.

Nem csak lányoknak

Egy szó mint száz az elejétől fogva élveztük ezt a társasjátékot, melyet nyolc éves kortól ajánlanak, ám nem csak lányoknak! Hiszen az illatokra való fogékonyság nem csak a nők sajátja. A legjobb négyen játszani, így érvényesül a körben lévő elsőbbség, melyet a játékosok megbeszélhetnek egymás között, de ketten is feledhetetlen perceket okoz. Szóval ha egy igazán klassz, tiniknek is értékelhető társasjáték hiányzik a fa alól, akkor gondoljunk a Parfümre!

Szerző: Schütz Gabriella