Melengető húsgombócos keleti leves

2017. február 02.
Bloggerünk, Füge Kata a héten egy fantasztikus, melengető húsgombócos keleti leves receptjével érkezik – próbáljátok ki és intsetek búcsút a téli levertségnek.

Egy tányér húsleves kifejezetten jól jön, amikor szinte már el sem bírjuk képzelni, milyen az, amikor fagypont felett van a hőmérséklet. Ráadásul a levesre most ráteszünk egy lapáttal: szójaszósszal és csillagánizzsal mélyítjük az ízét, a csodafinom gyömbéres húsgombócok mellett pedig vitamindús zöldségeket használunk levesbetétként. Az étel fél óra alatt elkészül, isteni finom, a húsgolyók miatt pedig a gyerekek külön imádni fogják.

Keleti fűszeres leves húsgombóccal
(4 főre)

1,2 l csirke alaplé

3 egész csillagánizs

1 ek halszósz

2 ek szójaszósz

200 gramm darált disznóhús

1 szál zöldhagyma

1 cm friss gyömbér

1 ek zsemlemorzsa

olaj a húsgolyók megsütéséhez

1 marék bébispenót

1 marék zöldbab (fagyasztottat is használhatunk, ekkor hagyjuk kicsit kiolvadni, mielőtt a levesbe tennénk)

só, bors

 

A zöldhagyma felét felaprítjuk, a másik felét vékonyan felkarikázzuk. A felaprított részt egy nagy tálba tesszük a darált hússal, a felaprított gyömbérrel és a zsemlemorzsával együtt, majd sózzuk és borsozzuk. Vizes kézzel diónyi golyókat formázunk a masszából, egy tálra helyezzük őket, és félretesszük, amíg összeállítjuk a levest.

Ehhez egy közepes lábasba öntjük az alaplevet, hozzáadjuk a csillagánizst, a hal- és a szójaszószt, majd felforraljuk. Amint felforrt, alacsonyra vesszük a lángot, és 10 percig gyöngyöztetjük a levest.

Eközben egy nagyobb serpenyőben olajat melegítünk, és 4-5 perc alatt megsütjük benne a húsgolyókat.

Amikor a 10 perc lejárt, a húsgolyókat a levesbe tesszük. 5 perc elteltével beletesszük a zöldbabot, majd további 3 perc múlva a spenótot. Fél perccel később elzárjuk a leves alatt a lángot.

Tálaláskor megszórjuk a vékony karikákra vágott zöldhagymával, és csavarhatunk bele egy kevés citromlevet is.