Egy tányér húsleves kifejezetten jól jön, amikor szinte már el sem bírjuk képzelni, milyen az, amikor fagypont felett van a hőmérséklet. Ráadásul a levesre most ráteszünk egy lapáttal: szójaszósszal és csillagánizzsal mélyítjük az ízét, a csodafinom gyömbéres húsgombócok mellett pedig vitamindús zöldségeket használunk levesbetétként. Az étel fél óra alatt elkészül, isteni finom, a húsgolyók miatt pedig a gyerekek külön imádni fogják.
Keleti fűszeres leves húsgombóccal
(4 főre)
1,2 l csirke alaplé
3 egész csillagánizs
1 ek halszósz
2 ek szójaszósz
200 gramm darált disznóhús
1 szál zöldhagyma
1 cm friss gyömbér
1 ek zsemlemorzsa
olaj a húsgolyók megsütéséhez
1 marék bébispenót
1 marék zöldbab (fagyasztottat is használhatunk, ekkor hagyjuk kicsit kiolvadni, mielőtt a levesbe tennénk)
só, bors
A zöldhagyma felét felaprítjuk, a másik felét vékonyan felkarikázzuk. A felaprított részt egy nagy tálba tesszük a darált hússal, a felaprított gyömbérrel és a zsemlemorzsával együtt, majd sózzuk és borsozzuk. Vizes kézzel diónyi golyókat formázunk a masszából, egy tálra helyezzük őket, és félretesszük, amíg összeállítjuk a levest.
Ehhez egy közepes lábasba öntjük az alaplevet, hozzáadjuk a csillagánizst, a hal- és a szójaszószt, majd felforraljuk. Amint felforrt, alacsonyra vesszük a lángot, és 10 percig gyöngyöztetjük a levest.
Eközben egy nagyobb serpenyőben olajat melegítünk, és 4-5 perc alatt megsütjük benne a húsgolyókat.
Amikor a 10 perc lejárt, a húsgolyókat a levesbe tesszük. 5 perc elteltével beletesszük a zöldbabot, majd további 3 perc múlva a spenótot. Fél perccel később elzárjuk a leves alatt a lángot.
Tálaláskor megszórjuk a vékony karikákra vágott zöldhagymával, és csavarhatunk bele egy kevés citromlevet is.