Burgonya -és pórékrémleves izgalmas feltétekkel

2017. január 19.
Dübörög a krémleves-szezon, a pürésített zöldségeken kívül pedig érdemes extra feltétekkel is kísérletezni. Dobjátok fel a kedvenc forró leveseteket bloggerünk, Füge Kata különleges ötletei alapján!

A nagy hidegben különösen jól esnek a krémlevesek, egy idő után azonban könnyen unalmassá válhatnak a megszokott ízek. Aggodalomra viszont semmi ok, inkább kísérletezzetek különböző izgalmas feltétekkel: a különleges olajak mellett már egy-két teáskanál pesztó, karamellizált hagyma, izgalmas sajtok vagy amúgy ritkán használt fűszerek is egészen új ízvilágot kölcsönöznek még a legegyszerűbb krémlevesnek is.

Burgonya- és pórékrémleves többféle feltéttel (2 főre)

 

2 ek olívaolaj

3 nagyobb krumpli

½ póréhagyma

1 gerezd fokhagyma

7 dl víz

só, bors

½ húsleveskocka

1 közepes fej hagyma

1 ek napraforgóolaj

csipet só

5 dkg fetasajt

A pesztóhoz:

1 marék bazsalikom (helyettesíthető petrezselyemmel, bébispenóttal, rukkolával, reteklevéllel, mentával, stb)

1 kis gerezd fokhagyma

fél marék fenyőmag (helyettesíthető dióval, mogyoróval, vagy más csonthéjas gyümölccsel)

3 dkg parmezán

fél dl olívaolaj

só, bors

 

A pórét megfelezzük, vékony szeletekre vágjuk. Egy közepes lábasban felmelegítjük az olívaolajat, hozzáadjuk a pórét, és közepes lángon 5 percig főzzük. Közben felkockázzuk a krumplit, a póréhoz keverjük, majd sózzuk borsozzuk. Náhány percig még gyakran megkeverve így főzzük, majd felöntjük a forró vízzel, hozzáadjuk a húsleveskockát, és fedő alatt 15 perc alatt puhára főzzük a krumplit.

 

Közben a hagymát fél centis karikákra szeleteljük, és egy serpenyőbe tesszük az olívaolajjal és a sóval együtt. Alacsony lángon 15 perc alatt aranybarnára pirítjuk.

 

A pesztóhoz a választott csonthéjast egy száraz serpenyőben kicsit megpirítjuk, felaprítjuk, majd a többi hozzávalóval együtt egy közepes tálba tesszük, majd botmixerrel pépesítjük.

Amint a krumpli puhára főtt, botmixerrel pürésítjük a levest. Ha kell, még sózzuk, borsozzuk, illetve ha túl sűrű lenne, forró vízzel hígítjuk. Tálaláskor a tetejére halmozzuk a pirított hagymát, a pesztót és a felkockázott feta sajtot.