Síelés extrákkal

2017. február 07.
Sok családban, baráti társaságban előfordul, hogy nem mindenki fanatikus síelő. A síelés mellett vannak, akik szánkózni, korcsolyázni, túrázni, vagy éppen fürdőzni is szeretnének. Villach és környéke – az osztrák Karintia régió szívében – ideális hely a téli sportok szerelmeseinek. Mi is eltöltöttünk itt néhány napot, olvassátok élménybeszámolónkat!

Pályaszállás? Minek, ha a síelésen túl egyéb izgalmas kalandokban is részt szeretnénk venni. Nem kell elkötelezni magunkat egyetlen megszokott sípálya mellett sem, a villachi régióban pont az a jó, hogy harmincpercnyi autózással a tartomány legszebb sípályáit érhetjük el: Bad Kleinkirchheim, a Mölltal-gleccser és a Turracher Höhe ugyanúgy megközelíthető innen, mint a Katschberg-hágó, Gerlitzen, a Goldeck síterep vagy Nassfeld sípályái. Akár minden nap más pályán síelhetünk.

Gerlitzen, a családi síterep

Mi a Villach városhoz közel eső, az Ossiacher See északi partján emelkedő Gerlitzen síterepet próbáltuk ki. A tópartról induló négyszemélyes kabinos felvonóval jutottunk fel a hegycsúcsra, ahol közel 2000 méter magasságban futnak össze a síliftek. A hóbiztos, széles és mindig tökéletesen karbantartott pályák ideális feltételeket biztosítanak a kezdő és középhaladó síelőknek egyaránt. Mivel ez volt számunkra az idei szezon első síelése, óvatosan közelítettünk a hóhoz és a pályákhoz. Élveztük a kellemes, nem túl meredek piros pályákat, a kényelmes lifteket. Vendéglátóink szerint úgy lehet a legjobban felfedezni a hegyet, ha megtesszük a Stella Ronda elnevezésű útvonalat, amely sífelvonók és meghatározott sípályák kombinációja, és a síterep nagy részét magában foglalja. Aki akar, regisztrálhat és rögzíttetheti a Stella Ronda útvonalon megtett összidejét és ezzel részt vehet a Snowchallenge versenyen. Mivel mi a lazább síelők táborába tartozunk, nem éltünk a kihívással, délután inkább felkerestük Ausztria legmodernebb élményfürdőjét, a Karnten Therme termálfürdőt Warmbad–Villachban.

Futurisztikus épület vízi kalandokkal

Az ultramodern épületkomplexum kívülről úgy néz ki, mint egy kutatóbázis valahol az Északi-sarkon. Főképp sötétedés után, amikor a fehér épület beleolvad a havas tájba, a fényt a belső világítás adja, mely a hatalmas üvegfelületeken keresztül világítja meg a tájat. Belül tágas terek, izgalmas alakzatú medencék, óriáscsúszdák, kényelmes pihenőrészlegek várják a vendégeket. A szaunakultúrát egész Ausztriában magas szinten művelik, de az élményfürdő közel 2000 négyzetméteres wellnessbirodalma minden képzeletet felülmúl. Számomra a legkülönlegesebb élmény a Hammam volt, Törökországban jártam utoljára ilyen autentikus gőzfürdőben. Az élményfürdő a már a kelták idejében is ismert helyi termálforrásra épült. A szomszédos termál gyógyfürdőben található egy legendás forrásmedence, melyben háromóránként cserélődik a friss, éltető forrásvíz. A medence alján apró kavicsok vannak, a langyos víz kellemesen bizsergeti a bőrünket. Elsősorban mozgásszervi problémákra ajánlott, de az egészséges emberek is érzik frissítő hatását egy kiadós úszás után.

Villach – ékszerdoboz az Alpok lábánál

Másnap a délelőtti síelés után Karintia fővárosát, Villachot kerestük fel. Jólesett visszatérni egy kicsit a városi környezetbe, bejárni a kisváros tereit, utcáit, bekukkantani néhány üzletbe, meginni egy kávét, megenni egy almás rétest egy hangulatos cukrászdában. A városháza előtti téren kialakított korcsolyapályát több ezer izzó világította meg, a karácsonyi díszletek januárban is jól mutattak. A főtér, a Hauptplatz középkori és reneszánsz udvarai és polgári házai visszarepítettek minket a múltba, az eldugott udvarokban zajlott az élet, az éttermek, kávézók, üzletek tele voltak emberekkel.

Tóparti idill

Ülök a Millstatti-tó partján kialakított fürdőház külső meleg vizes medencéjében, s figyelem, ahogy a hegyek finoman beleomlanak a tóba. A szikrázó napsütésben a hófödte csúcsok visszatükröződnek a kristálytiszta, mélykék víztükrön, melynek nyugalmát nem zavarja meg egyetlen vízijármű sem. Időtlen időkig ellennék itt a mínuszokban, a 38 fokos víz melegíti a testem, a festői táj, a természetből áradó végtelen harmónia feltölti a lelkem. Karintia első fürdőházában nemcsak áztatni lehet magunkat a kellemes meleg vízben, de különféle szaunák fantasztikus szaunaszeánszokkal, gőzfürdő, masszázsok is várnak ránk. Az első Badehaus a tó partján 1870-ben épült, azóta többször átalakították, felújították. A mai, modern változata tökéletes kényelmet kínál az ellazuláshoz. Tágas terek hatalmas tóra néző ablakokkal, nyugágyak, süppedős fotelok szolgálják a díszletet a pihenéshez. Tömeg soha sincs, maximum 150 embert engednek be egyszerre. A 25 eurós belépőjegyhez puha fehér fürdőköpeny, törölközők és papucs is jár. A fürdőzés végeztével kipróbáltuk a fürdőház éttermét, ahol az Alpok–Adria konyha kulináris sokszínűségét fedezhettük fel az ínyenc fogásokban.

Fotó: Franz Gerdl