Várjuk a tél végét színekkel kombinált fényterápiával

2017. február 06.
Igaz, hogy a hétvégén végre újra előbújt a nap, de azért még messze lehet az igazi tavasz. Egy érintéssel tudsz már javítani a hangulatodon és napfényt varázsolni az otthonodba.

Rövid, szürke, sötét nappalok, csontig hatoló fagy és szél, nem csoda, hogy a depresszió bár akármikor ránk törhet, ebben a természetes napfényben nem bővelkedő téli évszakban különösen gyakori. A szakember szerint viszont jól megválasztott fény és színbeállításokkal könnyen leküzdhetjük, sőt meg is akadályozhatjuk a kialakulását. Alkalmazhatjuk őket külön-külön, együtt viszont verhetetlen kombináció.

Színek és az öltözködés

A színek hatást gyakorolnak ránk és a környezetünkre, így, ha tudatosan használjuk őket, mindig olyan érzések és hangulatok hatnak vissza ránk, amilyenekre éppen vágyunk. A legkönnyebben és a leggyorsabban az öltözködésünk színeivel befolyásolhatjuk a hangulatunkat, de fontos, hogy a környezetünk is tovább erősítse bennünk a pozitív energiákat, ebben pedig az életterünk megfelelő színekkel való megtöltése a kulcsszerep.

Színek és a lakberendezés

„Nagyon fontos, hogy a személyiségünkhöz illeszkedő színekkel töltsük meg az otthonunkat, hiszen a színek mindenképpen hatnak ránk, így a megfelelő árnyalatok motiválhatnak, feltölthetnek, támogathatnak minket. Annak a térnek a minősége, melyben élünk, életünk minőségével egyezik meg és ezt tudatos színhasználattal alakíthatjuk. Ezeket a ránk jellemző alapvető színeket kiválóan tudjuk az aktuális tevékenységünkhöz vagy hangulatunkhoz igazítani a mai okosvilágítások segítségével, az otthonunk alapkarakterének tiszteletben tartásával” vélekedik Molnár Mária a Holistic Home enteriőrtervezője, színtanácsadója.

Színek és a világítás

A téli depresszió leküzdésében a természetes napfényt minél hűebben visszaadó mesterséges világítás talán még a színeknél is többet segíthet, de a kettő kombinációja a legütősebb párosítás. Mivel otthon általában nem áll rendelkezésünkre annyiféle lámpa, amennyi féle fehér színárnyalatra, színre és fényerőre télen szükségünk van, ideális megoldást jelenthet az okos világítás. Az intelligens fényberendezések segítségével ma már telefonunk egyetlen érintésével akár 16 millió színárnyalat közül tudjuk kiválasztani a világításunk aktuális beállításait. Könnyedén alkothatjuk meg a saját kis terünket, dobhatjuk fel hangulatunkat, vagy tehetjük minőségibbé az otthon töltött idő élményét az olyan okostelefonunkkal vezérelhető intelligens világítási rendszerek segítségével, mint a Philips HUE.

Érdemes a napszaknak megfelelő színhőmérsékletű és fényerejű lámpákat használni, melyek imitálják a nyári napfényt. Reggel erős, de hűvös, kékes fényeket, délben melegebb, semleges fehér este pedig sárgás, már-már narancssárgába hajló, a naplementére hasonlító, meghitten meleg fényekkel segíthetjük a bioritmusunkat.

A fényekkel ötvözött színterápia előnye pedig az, hogy a lakásunk átrendezése, vagy új ruhák vásárlása helyett csak a megfelelő színt vagy hangulatot kell kiválasztanunk egy alkalmazás segítségével és máris átszíneztük az egész életterünk. Egy igazán kompakt intelligens világítási rendszer akár 50 fényforrást – egy teljes lakás világítását – is képes vezérelni egy közvetlenül a routerhez csatlakozó központi egységgel, úgynevezett bridge-el. A kiépítése ráadásul nem igényel átalakítást vagy plusz villanyszerelési munkát, a legtöbb rendszer akár egy-egy izzó cseréjével is bővíthető, módosítható, mert az okosizzók is hagyományos E27-es foglalatba csatlakoztathatóak.

Vigyázat, a mesterséges fény természetesen nem pótolhatja a napfényt, de kiváló kiegészítésként szolgálhat az olyan időszakokban, mint a tél is.

A színek és az egyén

„A harmónia eléréséhez és a hangulatunk befolyásolására nem minden esetben ajánlatos a színek általános, úgynevezett tankönyvi jelentését alapul venni és alkalmazni, mert egy-egy szín mindenkinek mást-mást jelenthet, illetve kultúránként is eltérhet az értelmezésük. Érdemes ezért kísérletezni, és megfigyelni, melyik szín milyen hatást vált ki belőlünk” – teszi hozzá Molnár Mária.