A házibulik olasz sztárja: rozmaringos-fokhagymás focaccia

2017. február 09.
Kápráztasd el a barátaidat vagy családodat egy közös házibulin vagy brunch-on ezzel a fantasztikus rozmaringos-fokhagymás focaccia-val. Gasztrobloggerünk, Füge Kata a héten a méltán híres olasz kenyérlepény receptjét mutatja meg.

A focaccia minden buli sztárja. Bár nagy a kísértés, hogy egy házibulira süteményt vigyen az ember, ez a rozmaringos-fokhagymás kenyér annyira finom, hogy ha egyszer kipróbálod, onnantól minden adandó alkalommal megsütöd majd. A focaccia jól passzol különböző hideg előételekhez és borokhoz, felkockázva pedig tökéletes például padlizsánkrém, sonka, vagy egy nagy tál saláta mellé. Vigyázat, érdemes átgondolni, hányan érkeznek az összejövetelre, mert egy adag nagyon hamar el tud fogyni.

Focaccia, az olasz lepénykenyér

Tészta:

500 gramm liszt
2 csapott kávéskanál só
1 csomag (7 gramm) szárított élesztő
1 evőkanál kristálycukor
3 evőkanál olívaolaj
3,5 dl meleg víz

Feltét:

3 evőkanál olívaolaj
fél teáskanál só
3 gerezd fokhagyma
1 ág friss rozmaring

A lisztet összekeverjük a sóval, az élesztővel, a kristálycukorral, az olívaolajjal és a vízzel, majd ruganyos tésztát gyúrunk belőle kb. 5 perc alatt. Egy nagy tál alját kiolajozzuk, ebben kelesztjük a tésztát egy órán át, ehhez fedjük le a tálat, majd tegyük meleg helyre.

Ha lejárt az idő, borítsuk lisztezett felületre a tésztát, gyúrjuk át, majd kelesszük újabb egy órán át.

Közben melegítsük elő a sütőt 230 fokra. Vágjuk apróra a fokhagymát és a rozmaringot, és egy pici tálban keverjük őket össze az olívaolajjal és a sóval.

Amikor a tészta megkelt, gyúrjuk át, majd nyújtsuk akkorára, mint a legnagyobb sütőlapunk. Az ujjainkkal nyomkodjuk be a tésztát, hogy apró mélyedések képződjenek a felületén, majd egyenletesen oszlassuk el rajta a fokhagymás-rozmaringos olajat. 10 perc alatt megsül a forró sütőben.