A te munkavégzésedre is hatással lehet, hogy ki ül melletted a munkahelyeden

2017. március 06.
A közvetlen közeledben ülő kolléga megállíthatatlanul kopog a billentyűzeten vagy épp ellenkezőleg, ásítva görgeti a Pinterestet? Nagyon nem mindegy, ugyanis az ő munkavégzése a te munkahelyi produktivitásodra is hatással lehet.

A Harvard Business Review friss kutatása szerint nagy hatással lehet a munkavégzésünkre a mellettünk ülő kolléga viselkedése. A képet egyszerű: ha az illető elszántan a monitorra tapadva lelkesen és motiváltan dolgozik, mi is hajlamosabbak leszünk a produktív munkavégzésre, míg egy mellettünk lebzselő lustább munkatárs inkább lehúzhatja a teljesítményünket.

Fotó: Profimedia – Red Dot

A kutatás két év adatait elemezte több, mint 2000 nagy tech cég dolgozóinak vizsgálatával. A munkavégzés minősítésekor három fő szempontot vettek figyelembe: a produktivitást, a hatékonyságot és a minőséget – ezek tekintetében mérték a közelben lévő kollégák által gyakorolt hatást. Számszerűen 10% „adódhat át” az egyik ember munkavégzési modorából a mellette ülő szomszédra, ami már elég súlyos ahhoz, hogy alaposan megválogassuk, ki mellé ülünk le.

Harvard Business Review