A te munkavégzésedre is hatással lehet, hogy ki ül melletted a munkahelyeden

2017. március 06. |

A közvetlen közeledben ülő kolléga megállíthatatlanul kopog a billentyűzeten vagy épp ellenkezőleg, ásítva görgeti a Pinterestet? Nagyon nem mindegy, ugyanis az ő munkavégzése a te munkahelyi produktivitásodra is hatással lehet.

A Harvard Business Review friss kutatása szerint nagy hatással lehet a munkavégzésünkre a mellettünk ülő kolléga viselkedése. A képet egyszerű: ha az illető elszántan a monitorra tapadva lelkesen és motiváltan dolgozik, mi is hajlamosabbak leszünk a produktív munkavégzésre, míg egy mellettünk lebzselő lustább munkatárs inkább lehúzhatja a teljesítményünket.

Fotó: Profimedia – Red Dot

A kutatás két év adatait elemezte több, mint 2000 nagy tech cég dolgozóinak vizsgálatával. A munkavégzés minősítésekor három fő szempontot vettek figyelembe: a produktivitást, a hatékonyságot és a minőséget – ezek tekintetében mérték a közelben lévő kollégák által gyakorolt hatást. Számszerűen 10% „adódhat át” az egyik ember munkavégzési modorából a mellette ülő szomszédra, ami már elég súlyos ahhoz, hogy alaposan megválogassuk, ki mellé ülünk le.

Harvard Business Review

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Életmód

Öt alapgyakorlat karantén idejére edzés

Öt alapgyakorlat karantén idejére