5 alattomos ok, amiért fáradt lehetsz, és nem is tudsz róla

2017. február 17.
Nem aludtál eleget, fáradt vagy, tiszta sor, de mi van akkor, ha még egy pihentető éjszaka után és erőtlenül, leverten ébredsz? Ezek állhatnak még a fáradtság mögött!

Dehidratált vagy

Az emésztéstől kezdve a kognitív funkciókig tested szinte minden porcikájának szükséged van a hidratálásra, hogy megfelelően működjön. Ha nem iszol eleget, nem csak lelassulsz majd, de a hangulatod is rosszabb lehet.

Rendetlen vagy

Le az utolsó kifogásokkal is: a rendetlenség igenis káros az egészségre. Kutatások bizonyították, hogy egy kaotikus, kupis lakásban levertebbnek érezzük magunkat, mint egy rendezett, tiszta térben.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Túl meleg van

Értjük, hogy kint meg hideg, és nagy a csábítás, hogy csutkára tekerjük a radiátort, de a melegben könnyedén elnehezülünk és sokkal fáradtabbnak érezzük majd magunkat. Arról nem is beszélve, hogy az éjszakai alvás sem olyan pihentető, ha a hálószoba egy lángoló kemence.

Összezavarodott az alvási ritmusod

Ez nagyon könnyen előfordul, már csak a hétvégék miatt is, amikor szeretnénk délig aludni a szokásos 7 órás kelés helyett. A pihentető alvás titka viszont – sajnos – a következetesség: próbáljunk belőni egy meghatározott alvási időszakot, és igyekezzünk tartani magunkat hozzá.

Vashiányos vagy

Már a fűtést is lecsavartad és becsülettel iszod a vizet, mégsem változott semmi? Ilyenkor mélyebbre kell ásni, és meg kell nézni, milyen vitaminhiányok lehetnek a szervezetedben: a vashiány például gyakori oka lehet a fáradékonyságnak.