5 ok, amiért nem kívánod a szexet

2017. március 10.
A filmekben fél perc alatt egymásnak eső, és alig kétszer ennyi idő után már az orgazmus után pihegő partnerek láttán a nők hajlamosak lehetnek azt gondolni, hogy valami baj van a szexualitásukkal. Vagy mi csinálunk valamit rosszul, vagy a másik, túl sok, túl kevés, túl rövid, túl hosszú. A problémák persze csak frusztrációt szülnek, ez a negatív spirál pedig teljesen elapaszthatja a libidónkat. Az első és legfontosabb, hogy beszéljünk róla.

Kevesebb szexre vágysz, mint a partnered

Számos nőnek okoz problémát, ha ők partnerükkel szemben csak heti egy, vagy akár havi egy alkalommal szeretnének szexelni. Ilyenkor vagy elkezdjük magunkat hibáztatni, amiért „nem elég nagy” a szexuális étvágyunk, vagy épp ellenkezőleg, a partnert hibáztatjuk. Ha egy kapcsolatban eltérő a két fél libidója, az problémát jelenthet, épp ezért fontos megbeszélni, kinek milyen igényei lennének – így megszülethet egy kompromisszumos megoldás.

Nem adsz elég időd magadnak

Több kutatás is bebizonyította már, hogy rengeteg nő esetében a szexuális vágy nem annyira spontán, mint inkább reszponzív, tehát inkább bizonyos külső hatásokra reagálva korbácsolódik fel a vágy. És nem csak az előjátékról van szó, hanem akár a térről, amiben éppen van, vagy arról, hogy megelőzte-e a szexet valamilyen romantikus interakció, érzelmi impulzus a partnertől.

Nem tudod, mit szeretnél

A nők sokszor jobban élvezik a szexet, ha előre várják már az aktust. Épp ezért fontos, hogy előre el tudjuk képzelni mit szeretnénk az együttlét során, mire vágyunk. Nagyon fontos, hogy elsősorban mi legyünk tisztában vele, mi esik jól nekünk az ágyban, hiszen csak így tudathatjuk azt a partnerünkkel.

Tudod mit szeretnél, mégsem mondod

Lehetséges, hogy egy nő nagyon is pontosan tudja, hogy mit szeretne az ágyban, mégis úgy érzi, hogy „nem illik” beszélni róla, esetleg arra gondol, hogy partnerének magától kellene kitalálnia. A romantikus filmek ágyjeleneteiben többnyire minden érintése tökéletes, a felek pedig gombnyomásra élveznek 5-10 perc után. Egyszerre. A valóságban könnyen lehet, hogy egy pozíció épp nem túl kényelmes, vagy orális szexre vágynánk a behatolás előtt – a legfontosabb, hogy megtanuljuk ezeket egyértelműen, bizalommal kommunikálni a másik felé, és ugyanilyen bizalmi teret teremteni az ő vágyai számára is.

Azt hiszed, a szexet nem szabad élvezni

Persze nem ilyen tudatosan. Ezek évszázados minták által belénk kódolt negatív blokkok, amik azt tanították a nőknek, hogy a szexet élvezők könnyűvérűek, vagy hogy a szex csak a férfiak kedvére kitalált nemi betegségekkel és nem kívánatos terhességgel fenyegető tortúra. Fontos, hogy megpróbáljunk reflektálni saját szexualitásunkra, az azt formáló élményekre, és újradefiniáljuk magunkban, amit a szexről gondolunk.

PsychologyToday

Fotó: Profimédia – Red Dot