Okos ember nem szakad ezerfelé – ezért nem jó a multitasking

2017. március 31.
Manapság azt hisszük, az egyik legcélravezetőbb tulajdonság, ha képesek vagyunk egy rakás dologgal foglalkozni egyszerre, de ez hosszútávon csak minőségromláshoz és egy csomó stresszhez vezet majd.

Gyorsnak lenni, idő előtt leadni, két munkát végezni egyszerre – ilyesmikkel próbálunk kitűnni a versenyistállókká változott munkahelyeken. Aki lemarad, kimarad, érdemesebb tehát minél több dologgal foglalkozni, nem?

Pedig valójában nem túl nehéz látni, hova vezet az állandó „multitasking”, azaz az ezerfelé szakadás: a munkánk minőségének romlásához, és hosszútávon idegkimerültséghez, meg a szokásosnál is több stresszhez. Ha a józan ész nem lenne elég, a Stanfordon be is bizonyították, hogy egyszerre egy dolgot sokkal nagyobb produktivitással tudunk végezni, mint egy csomó feladatot, ahol megoszlik a figyelmünk.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Az agy egyszerre csak egy dologra tud koncentrálni, ezért ha egyszerre sok különféle inger éri, a figyelem romlik, és nem leszünk képesek megjegyezni az információkat, a minket bombázó információk pedig egyszerűen felőrölnek. Azt is kimutatták, hogy a multitasking nem csak lelassít, de hosszútávon csökkenti az IQ-t is – a University of London kutatói szerint pont annyira, mintha egy rakás füvet szívtunk volna, vagy ébren töltöttük volna az egész éjjelt.

Szóval ha minőségi munkát szeretnénk végezni, esetleg úgy, hogy még az idegsejtjeink is megmaradjanak, próbáljunk egyszerre csak egy dologra koncentrálni.