A mindfulness bedönt mindent, amit a stresszkezelésről tanultál

2017. március 22.
Van 3 dolog, amit nem mondanak el a stresszről. Aki kicsit is ismeri a mindfulness szemléletmódját, az tudja, hogy a stressz sokszor csak a fejünkben van, sehol másutt. Sok a dolgod? Nagy a nyomás a munkahelyen? Jó lenne kevesebbet aggódni, többet élni? Mi lenne, ha most az egyszer másként tudnánk szemlélni a dolgokat?

Mi az a mindfulness?

Nem ezoterikus módszer. Nem buddhista rögeszme. És nem csak meditáció.
A mindfulness (tudatos jelenlét) sokkal inkább egy szemléletmód, amit a meditáció segítségével gyakoroljatunk. Ez a szemléletmód döbbenetes változásokat hozhat és már néhány hét elteltével arra leszel figyelmes, hogy kevesebbet idegeskedsz és bokros teendőid ellenére is tudsz „lassan sietni”. A stressz okozta felgyorsulásnak, pörgésnek nyoma sincsen. Mindez a mindfulness tanfolyamon 8 hét alatt elsajátítható.

A mindfulness a 2500 éves buddhista hagyományokból ered, melyet a kognitív pszichológia is alkalmaz és több, mint 25 éve tesztel. A mindfulnesst mára már a vezetőfejlesztésben, édesanyák nevelési stílusának fejlesztésében, stresszcsökkentésben és az egészségügyben is alkalmazzák.

Mit mond a mindfulness a stresszről?
1. A stressz sokszor csak a fejünkben van. Az egyik ember halálra idegeskedi magát a dugóban, a másik nem. Vajon miért marad nyugodt az egyik és a másik miért nem? A különbség a fejünkben van!

Két ember kétféleképp értelmezi a helyzetet. Az egyik arra gondol, hogy „Hú, de csúnyán elkések, mit fog mondani a főnök? Mekkora egy hülye vagyok, hogy autóval jöttem!” A másik ezt gondolja: „Hát ez van, megint elkések. Bosszantó, de most már mindegy. Keresek a rádióban addig is valami jó zenét!”
Az, hogy hogyan értelmezünk egy-egy helyzetet, sok mindentől függ.

2. A tudatosság-szintünktől függ, hogy mennyire hagyjuk, hogy hassanak ránk események. Ha tudatos vagyok, nem engedem, hogy elszálljon az agyam olyan dolgok miatt, amin nem tudok változtatni. Ha nem vagyok tudatos és rossz passzban vagyok, tuti, hogy idegeskedem. Azaz egy kis bölcsességgel és rálátással nem lesz egy-egy eseménynek akkora érzelmi töltete. Ehhez azonban az kell, hogy a tudatosabb legyek. Szerencsére a tudatosság fejleszthető – például mindfulness meditációval (ingyenesen letölthető mindfulness meditáció kezdőknek).

3. Buddha híres mondásából, mely szerint a szenvedés elkerülhetetlen, nézzük meg, mit tudunk a stresszből kihozni.
A stresszt nem fogod tudni elkerülni. Nem is kell. A lényeg az lenne, hogy meg tudd nyugtatni magad. Milyen gyorsan tudod elengedni a stresszt? Milyen gyorsan tudsz rálátni egy-egy helyzetre egy másik, bölcsebb szemszögből?
Még egy rendszeres meditáló is belecsúszik néha a stresszbe. Ilyenkor egy kérdés van: milyen gyorsan tudok kijönni belőle?
Válasz:
Pontosan olyan gyorsan, amilyen gyorsan ÉSZREVESZEM, hogy stesszelek. Mert ha TUDOM, hogy stresszes vagyok, akkor DÖNTHETEK arról, hogy mit tegyek a következő pillanatban. Hogyan tudnám megnyugtatni magam? Jól esne egy kávé? Sétáljak egyet? Hívjak fel egy jóbarátot?

 

Ezt egyet mindenképp tudnod kell a stresszről:

Minél inkább növeled a tudatosságod, annál kevésbé fogod hagyni, hogy kizökkentsenek negatív események. Az élet túl rövid ahhoz, hogy stresszeljünk, rohanjunk és túlhajtsuk magunkat. Stressz alatt zsigerből a gyorsulást, a pörgést, problémamegoldást választjuk.

Tanuld meg, hogyan kell megállni és rácsodálkozni, hogy az élet milyen szép!

Horváth Ágnes
alvástréner, mindfulness oktató