Gyors, elronthatatlan desszert, ráadásul a húsvétról megmaradt, kicsit szikkadt kalácsok felhasználásának legtökéletesebb módja a kalácspuding. Ezerféleképpen variálható, mehet bele csoki, lekvár, mazsola, de felturbózható narancsvirágvízzel vagy tálaláskor gránátalmasziruppal is. Jól megy hozzá egy kis vaníliafagyi, amivel bombabiztos záróakkordja bármilyen vacsorának.
Kalácspuding
Hozzávalók
400 gramm kalács
4 dl tej
5 tojás
1 evőkanál vaj
4 evőkanál baracklekvár
1+1 teáskanál fahéj
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg pisztácia
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A tojásokat egy tálba ütjük, enyhén felverjük, majd hozzákeverjük a tehet. A kalácsot felszeleteljük, és ráöntjük a tojásos-tejes keverék felét. Amíg egy kicsit puhul a kalács, kivajazunk egy kenyérsütő formát (vagy tűzálló kerámia sütőtálat), megszórjuk egy teáskanál fahéjjal, a vaníliás cukor felével, és belekanalazunk 3 evőkanál lekvárt. Rétegesen belerendezzük a kalácsszeleteket, majd arra ráöntjük a maradék tojásos tejet. A sütemény tetejét megszórjuk a maradék 1 teáskanál fahéjjal és a maradék vaníliás cukorral, majd alufóliával lefedve 40 percre sütőbe tesszük (az utolsó 10 percre levehetjük az alufóliát).
Porcukorral és apróra vágott pisztáciával tálaljuk.