Húsvéti ízbomba: sós karamellás grízpuding eperrel

2017. április 13. |

Egyszerű, de bombasztikus játék az ízekkel: készítsetek sós karamellszószt a húsvéti édességekhez. Füge Kata eheti receptjében a különleges kiegészítő eper és grízes sütemény mellé kerül.

Érdemes kipróbálni a sós karamellát, mert ez talán a legegyszerűbb módja az ízek felturbózásának: mindössze egy kevés sótól sokkal intenzívebb ízt kap a karamellszósz, amit többek között ehhez az egyszerű grízes süteményhez is adhatunk, ráadásul remekül illik az eperhez, vagy egyéb bogyós gyümölcsökhöz is. A szószt amúgy használhatjuk muffinok és egyéb sütemények kísérőjeként, de nem utolsó desszertek, kalácsok mellé, akár a húsvéti asztalra is.

Sós-karamellás grízes sütemény eperrel

(12 db süteményhez)

A süteményhez:

500 ml tej
2 + 2 ek kristálycukor

8 ek búzadara
25 dkg vaj
2 tojás, villával összekeverve
fél citrom reszelt héja

A karamellszószhoz:

fél bögre kristálycukor
1 dl víz
5 dkg vaj
1 dl tejszín
1/3 tk só

A tálaláshoz:

néhány szem friss eper

Egy közepes lábasba öntjük a tejet, hozzáadunk 2 evőkanál cukrot és egy csipet sót, majd alacsony lángon felforraljuk. Amikor forr, hozzátesszük a búzadarát, és 4 perc alatt, folyamatosan kevergetve megfőzzük. Az ekkor tejbegrízre hasonlító krémhez hozzáadjuk a vajat, az összekevert tojásokat, 2 evőkanál kristálycukrot és a citromhéjat, és fakanállal kikeverjük.

Egy muffintepsi mélyedéseit kivajazzuk, majd mindegyikbe színültig kanalazzuk a grízpudingot. Egy nagy sütőlapra helyezzük a muffintepsit, a sütőlapra kb 4 dl forró fizet öntünk, így tesszük a sütőbe. 20-25 perc alatt készre sütjük. Hűlni hagyjuk, vajazókés segítségével kijátsszuk a sütiket a formából, majd 2 órára hűtőbe tesszük őket.

A karamellhez egy kis lábasba tesszük a cukrot fél dl vízzel, majd időnként megkeverve alacsony lángon kb. 10 perc alatt közepesen sötét karamellt készítünk. Ekkor lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a vajat. Amikor az teljesen feleolvadt, hozzáöntjük a tejszínt, majd további 2 percre visszatesszük a tűzre, és folyamatosan kevergetve összeforraljuk. A tűzről levéve sózzuk, és átöntjük egy bögrébe vagy kisebb tálkába.

Az epret tetszés szerint feldaraboljuk, és a karamellszósszal leöntött süteménnyel tálaljuk.

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Életmód

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen! csipkebogyó

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen!

Miért olvasd el ezt most hangosan? felolvasás

Miért olvasd el ezt most hangosan?