Húsvéti ízbomba: sós karamellás grízpuding eperrel

2017. április 13.
Egyszerű, de bombasztikus játék az ízekkel: készítsetek sós karamellszószt a húsvéti édességekhez. Füge Kata eheti receptjében a különleges kiegészítő eper és grízes sütemény mellé kerül.

Érdemes kipróbálni a sós karamellát, mert ez talán a legegyszerűbb módja az ízek felturbózásának: mindössze egy kevés sótól sokkal intenzívebb ízt kap a karamellszósz, amit többek között ehhez az egyszerű grízes süteményhez is adhatunk, ráadásul remekül illik az eperhez, vagy egyéb bogyós gyümölcsökhöz is. A szószt amúgy használhatjuk muffinok és egyéb sütemények kísérőjeként, de nem utolsó desszertek, kalácsok mellé, akár a húsvéti asztalra is.

Sós-karamellás grízes sütemény eperrel

(12 db süteményhez)

A süteményhez:

500 ml tej
2 + 2 ek kristálycukor

8 ek búzadara
25 dkg vaj
2 tojás, villával összekeverve
fél citrom reszelt héja

A karamellszószhoz:

fél bögre kristálycukor
1 dl víz
5 dkg vaj
1 dl tejszín
1/3 tk só

A tálaláshoz:

néhány szem friss eper

Egy közepes lábasba öntjük a tejet, hozzáadunk 2 evőkanál cukrot és egy csipet sót, majd alacsony lángon felforraljuk. Amikor forr, hozzátesszük a búzadarát, és 4 perc alatt, folyamatosan kevergetve megfőzzük. Az ekkor tejbegrízre hasonlító krémhez hozzáadjuk a vajat, az összekevert tojásokat, 2 evőkanál kristálycukrot és a citromhéjat, és fakanállal kikeverjük.

Egy muffintepsi mélyedéseit kivajazzuk, majd mindegyikbe színültig kanalazzuk a grízpudingot. Egy nagy sütőlapra helyezzük a muffintepsit, a sütőlapra kb 4 dl forró fizet öntünk, így tesszük a sütőbe. 20-25 perc alatt készre sütjük. Hűlni hagyjuk, vajazókés segítségével kijátsszuk a sütiket a formából, majd 2 órára hűtőbe tesszük őket.

A karamellhez egy kis lábasba tesszük a cukrot fél dl vízzel, majd időnként megkeverve alacsony lángon kb. 10 perc alatt közepesen sötét karamellt készítünk. Ekkor lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a vajat. Amikor az teljesen feleolvadt, hozzáöntjük a tejszínt, majd további 2 percre visszatesszük a tűzre, és folyamatosan kevergetve összeforraljuk. A tűzről levéve sózzuk, és átöntjük egy bögrébe vagy kisebb tálkába.

Az epret tetszés szerint feldaraboljuk, és a karamellszósszal leöntött süteménnyel tálaljuk.