Pofonegyszerű epres pite

2017. április 06.
Vilámédesség hétköznapokra a tavasz legkedvesebb alapanyagával, ráadásul kezdő sütni vágyók számára is tuti siker – próbáljátok ki Füge Kata nagyszerű epres pitéjét.

Már kapható a piacon és a zöldségeseknél Magyarországon termelt eper is, indulhat az epres édességek (és saláták!) szezonja. Kezdésnek mindjárt az első megvásárolt csomag feléből nekiállhatunk ennek a villámgyors és könnyű epres pitének, miközben a doboz másik felét csak úgy magában, esetleg cukrozott tejföllel megesszük. A süti elkészítése nagyon egyszerű, kezdők is nyugodtan kipróbálhatják. Ha nincs otthon elektromos habverő, akkor kézi habverővel, esetleg villával is összeállítható a tészta, így a strandszezonra is gyúrhatunk egy kicsit.

Könnyű epres pite

20 dkg vaj, szobahőmérsékleten
12 dkg porcukor
3 dkg vaníliás cukor
3 tojás
3 púpos evőkanál tejföl
20 dkg liszt
3 kávéskanál sütőpor
1 citrom vagy narancs reszelt héja
125 dkg eper
tálaláshoz fahéjas porcukor

A sütőt 175 fokra előmelegítjük

Elekromos habverő segítségével a vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral együtt habosra keverjük, majd lassabb fokozaton pörgetve egyesével hozzáadjuk a tojásokat és a és a tejfölt. Beleszórjuk a lisztet, a sütőport és a citrom- vagy narancshéjat, és fakanállal elkeverjük a tésztát. Ezt a keveréket sütőpapírral bélelt formába öntjük (használhatunk négyszögletes vagy kerek, közepes méretű sütőformákat), majd a tetejét kirakjuk a megtisztított és cikkelyekbe vágott eperrel. Az előmelegített sütőben 40 percig sütjük, majd tálaláskor a tetejét megszórjuk fahéjas porcukorral.