Ázsiai spárgakrémleves kókusztejjel

2017. április 27.
Spárgaszezonban mindenképp érdemes beszerezni ebből az isteni zöldségből. Bloggerünk, Füge Kata ázsiai ihletésű receptjével megmutatja, hogyan turbózhatjátok fel a klasszikus spárgakrémlevest.

Az ázsiai ételek főzését néha már a sok idegen hozzávalónál feladja az ember, pedig ha elengedjük a tökéletes autentikusság elvárását, akkor rengeteg izgalmas, új ízt fedezhetünk fel. Bár az alapanyagok beszerzése első látásra bonyolultnak tűnik, valójában egyre több üzletben és hipermarketben árulnak kiegészítőket távoli országok ételeinek elkészítéséhez. A legjobb az egészben, hogy ezeket az alapanyagokat és fűszereket a szokásos ételeink felfrissítéséhez is tudjuk használni: a kókusztej és a kaffir lime levele fantasztikusan működik például az alábbi krémlevesben, aminek főszereplője az épp szezonális spárga.

Kókusztejes spárgakrémleves

(2 főre)

1 közepes hagyma
2 ek olívaolaj
3 gerezd fokhagyma

1 cm-es gyömbérdarab
3-4 kaffir lime levél
500 gramm spárga (használható zöld vagy fehér változat is!)
2 közepes krumpli
165 ml-es kókusztej konzerv
4 dl húsleves (vagy 3 dl forró víz + fél leveskocka)
A tálaláshoz 4-5 friss menta levél, lime, tökmag (vagy salátákhoz árusított magmix)

A hagymát apróra kockázzuk, és egy közepes lábasban egy kevés olívaolajon megdinszteljük. Kb. 5 perc után hozzáadjuk a felaprított fokhagymát és gyömbért, valamint a kaffir lime leveleit, majd további 2 percig főzzük.

Közben a spárga fás szárát letörjük, a csúcsokat levágjuk és félretesszük, a szárat pedig 1 cm-es karikákra vágjuk. Ezeket hozzáadjuk a hagymás alaphoz, átkeverjük, sózzuk. Még 2-3 percig a továbbra is közepes erősségű tűzön hagyjuk, ezalatt meghámozzuk és kis kockákra vágjuk a krumplit. Ezt is a lábasba tesszük, majd felöntjük az egészet a kókusztejjel és a felmelegített levessel (vagy forró vízzel és a leveskockával) és egy fél lime levével. 15 percig főzzük a levest közepes lángon, közben a tetejére sütőpapírral kibélelt párolóedényt helyezünk, ebben pároljuk meg a félretett spárgafejeket.

A tálaláshoz használt magokat egy száraz serpenyőben 1-2 perc alatt finoman megpirítjuk.

Amikor a krumpli és a spárgakarikák is átfőttek, akkor lehúzzuk a tűzről a levest, a kaffir lime leveleket kihalásszuk és eldobjuk, majd botmixerrel pürésítünk (ha szükséges, vízzel hígíthatjuk a levet). Tálaláskor a leves tetejére helyezzük a párolt spárgafejeket és egy kevés felaprított mentalevelet, megszórjuk a pirított magokkal, és megöntözzük kevés olívaolajjal. Ha szükséges, facsarhatunk még rá lime-levet.