Érdemes kísérletezni az otthoni pesztókkal, ugyanis ez a tömény, ízes krém nemcsak fenyőmagból és bazsalikomból, hanem sok más alapanyagból is készülhet. A lényeg, hogy kerüljön bele olíva olaj, friss fűszer és olajos magvak is, ettől lesz jó sűrű és gazdag ízű. Az alábbi verzió a szezon slágeréből, spárgából készül!
Hozzávalók:
350 gramm spárga meghámozva, kisebb darabokra vágva
1 nagy gerezd fokhagyma apróra vágva
½ csésze reszelt parmezán
1/3 csésze extraszűz olíva olaj
¼ csésze szeletelt mandula enyhén megpirítva
1 evőkanál friss petrezselyem apróra vágva
¼ teáskanál só
1/8 teáskanál bors
Elkészítés:
Az összetevőket robotgépben mixeljük össze, az a jó, ha sűrű masszát kapunk! A pesztót légmentesen záródó befőttesüvegben egy hétig tárolhatjuk a hűtőnkben, felhasználhatjuk tésztákhoz vagy salátákhoz is!