A 10 legjobb vidéki cukrászda

2017. május 18.
Bár itt és most csak 3 kedvenc vidéki cukrászdánkról mesélünk, a lapunk júniusi számához tartozó utazás mellékletben 10 korszerű, igényes kínálatú helyről is olvashatsz.

A júniusi Marie Claire utazási mellékletében, a Marie Claire Travelben tengernyi érdekességet gyűjtöttünk össze. Egzotikus és hazai úti célok leírása, tippek és elgondolkodtató interjúk segítenek a nyaralásod megtervezésében – hidd el, még időben vagy, és mi segítünk. A melléklet egyik összeállításában állandó szerzőpárosunk, Kálmán Emese és Müllner Dóra mutatja be – és próbálta ki – a 10 legklasszabb vidéki cukrászdát.

Florida Fagyizó, Balatonmáriafürdő

Díjnyertes fagylaltok

Balatonmáriafürdő talán egyik legismertebb helye az 1993 júniusa óta nyitva tartó Florida Fagyizó. Azóta is minden év márciusának végétől október elejéig folyamatosan zarándokolnak el ide a fagylalt szerelmesei. Az alapdarabokhoz csak valódi tejszínt használnak, minőségi alapanyagokkal dolgoznak, és olasz módra főzik a fagylaltot. Mindig ott vannak a kínálatban a különböző versenyekre nevezett és díjazott különleges kreációk, mint a Balatoni randevú, a Vulkánok ajándéka, a Gesztenyés álom, a Kajszibarackos túrógombóc vagy a Meggyesrétes. Az idei szezonra elkészült a 2016-os Országtorta fagylaltváltozata is őrségi tökmagolajból, fehércsokival és málnával. De természetesen a klasszikus változatok mellett mindig van a kínálatban legalább háromfajta tejmentes is, szóval aki itt nem talál kedvére valót, az valószínűleg sosem szerette a fagyit igazán.

Jókai cukrászda, Pécs

Modern sütivilág

Pécs a maga udvarias, de határozott módján mindig is jelentős egységeket mozgósított a gasztroforradalom terén, a Susogótól az Enoteca Corsón keresztül a Jókaiig. Amikor a szerethető cukrászdák térképét rajzoltuk, bíztunk benne, hogy ezúttal is kitehetjük ide a zászlót. És valóban, a Jókai mindent tud, amit ma egy saját stílust kialakító, modern, válogatott alapanyagokból dolgozó cukrászdának illik. Ráadásul örömmel megyünk néhány tökéletes falatért akár egy külvárosi garázsba is, de mit tegyünk, a Jókai a belváros leghangulatosabb terén kapott helyet, így még a díszletek is pompásak. Ne hagyjuk ki a könnyű, krémes, gyümölcsös mousse-okat, a lágy és roppanós mille-feuille-t és persze fagyiszezonban is tudjuk, hol a helyünk.

Solier, Gödöllő

Az udvarban is megirigyelnék

A város nevének hallatán magunk elé képzelt 18–19. századi monarchikus enteriőröket nem itt fogjuk ugyan megtalálni, de a süteményekkel már elindíthatjuk a múltidézést. A Solier kínálata ügyesen ötvözi a klasszikus nagyszülői örökségként itt maradt receptek alapján készített hagyományos házi süteményeket és a könnyedebb, újhullámos édességeket. És hogy a történelmi hangulat is meglegyen, eredeti receptkönyvek és fennmaradt írásos emlékek alapján Szoljár Csaba cukrászműhelyében 21. századi alapanyagokból és technológiákkal újraálmodta az uralkodópár lehetséges kedvenc tortáit. A császárnak tulajdonított kedvencek ihlették tehát a Ferenc József tortát, ami egy barackos túrómousse linzeralapon, egy vékony pirított császármorzsa és narancsos fehércsokis mousse-szal rétegezve.

A teljes cukrászdakörképet tehát a júniusi Travel mellékletben találod.