Pofonegyszerű francia tejes pite: gyümölcsös clafoutis

2017. június 01.
Érdemes megtanulni bloggerünk, Füge Kata receptjét a francia tejes pitéhez, vagyis a clafoutis-hoz, ugyanis egészen őszig használhatjátok majd, hogy az épp szezonális gyümölcsökből pikk-pakk csodálatos desszertet készítsetek.

A clafoutis, azaz a francia tejes pite egy igazi jolly joker édesség. Szinte bármilyen gyümölcsöt használhatunk hozzá, az ízesítőket pedig kedvünk szerint variálhatjuk: az epres-vaníliás mellett érdemes kipróbálni a szilvás-fahéjas, vagy körtés-gyömbéres verziót, de nyugodtan kísérletezhetünk vadabb ízpárokkal is. További óriási előnye, hogy tíz perc alatt összeállítható, így tökéletes megoldás, ha egy hétköznap este vágyunk valami édességre. Ja, és nem kell hozzá konyhai robotgép sem.

Francia tejes pite (clafoutis)

30 dkg eper, cseresznye, vagy meggy (akár vegyesen)
1 evőkanál vaníliás cukor
5 dkg liszt
10 dkg porcukor
1 csipet só
2 tojás
1,8 l tej
5 dkg vaj, megolvasztva

A sütőt 175 fokra előmelegítjük.

A gyümölcsöket kisebb darabokra vágjuk, tálba tesszük, majd rászórjuk a vaníliás cukrot. Állni hagyjuk, amíg a tésztát összeállítjuk. Ehhez a vajat mikróban megolvasztjuk és kicsit hűlni hagyjuk. Egy tálban kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, a sót, majd beletesszük a tojásokat, a tejet és az olvasztott vajat. Kézi habverővel vagy egy villával simára keverjük.

Sütőpapírral kibélelünk egy 20 cm-es tortaformát (lehet szokásos méretű piteformát is használni, ekkor a mennyiségek kb. 1,5-szeresét használjuk). Elrendezzük bennne a gyümölcsöket, majd ráöntjük a tésztát. 50 percig sütjük, félidőtől alufóliával lefedve. Ha elkészült, néhány percig várunk, még kihűl. Esetleg vaníliafagyival tálaljuk, de magában is nagyon finom.