Füstölgő koktélcsodák nyári estékre

2017. július 25.
Füstölt húsokról, halakról, pácokról már bizonyára hallottunk. Azt viszont kevesen tudják, hogy a nyáresti koktéloknak is létezik füstölgő változata. Legyen szó whiskey, vodka vagy rum alapú koktélról, bármelyiket megbolondíthatjuk egy kis füstös ízjeggyel.

De hogyan?

Többféle módszer is létezik ahhoz, hogy a mi poharunkból is finom füst szálldogáljon. Vannak, akik öreg fahordóból “fogják be” a füstöt a koktélospohárba, míg mások az úgynevezett füstpisztolyra esküsznek. A profi mixerek technikája egy fokkal bonyolultabb: gömb formájú jégkocka belsejébe engednek füstöt, mely a koktélba dobva felszabadul, megadva a koktél aromáját.

Otthoni kísérletezésre viszont egy ezeknél lényegesen egyszerűbb módszer is létezik. Sok koktél összetevői között szerepel például a rozmaring, kakukkfű vagy a fahéj. Az alkohol felgyújtása helyett ha ezeket a fűszernövényeket meggyújtjuk, éppen olyan egyedülálló ízélményben lehet részünk, mint a nagyvárosok legmenőbb bárjaiban.


Fotó: Instagram @egbert_vdw

Füstös gin alapú koktél

Szakáts Diána mixer ezt az egyszerű koktélvariációt ajánlja otthoni kísérletezéshez:

Összetevők:

1 evőkanál friss limelé

3 evőkanál gin

1 evőkanál limoncello (olasz citromlikőr) vagy levendula szirup

2 hosszabb szál kakukkfű

Kb. 15 másodpercre rakjunk a grillre/tartsuk a tűz fölé az egyik szál kakukkfüvet, majd ezután egy pohárban óvatosan törjük össze a lime levével. Miután jól összetörtük a fűszernövényt, adjuk hozzá a gint és a limoncellot/levendula szirupot, és töltsük fel a poharat jéggel. Ezután nincs más dolgunk, mint jól összekavarni a koktélt és fogyasztás előtt a másik szál kakukkfüvet is meggyújtani a pohár tetején.

Fotó: Instagram @nginious

Fotó: Instagram @niemandgin